nieuws

Jaarprijs Goede Voeding 2019 legt accent op zout-, suiker- en vetreductie

Nieuws 443

De inschrijving voor de twintigste editie van de Jaarprijs Goede Voeding sluit op 5 februari 2019. De prijs wordt op 9 april 2019 uitgereikt aan een onderneming die met productverbetering bijdraagt aan een gezonder voedingsaanbod in Nederland. Zout-, suiker- en (verzadigd) vetreductie zijn belangrijke daarbij criteria.

Jaarprijs Goede Voeding 2019 legt accent op zout-, suiker- en vetreductie

Bedrijven kunnen bij de competitie om de Jaarprijs Goede Voeding laten zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon van Nederlanders. Het accent van de prijs ligt op verbeterde producten waaraan bijvoorbeeld minder zout, verzadigd vet en/of toegevoegd suiker is toegevoegd of producten die meer vezels bevatten. Deze productverbetering sluit aan op de plannen uit het Preventieakkoord.

Voor sommigen gaan de veranderingen in het productaanbod niet snel genoeg, toch zijn er al veel bedrijven actief met het gezonder maken van hun productaanbod. De inschrijvingen voor de Jaarprijs Goede Voeding in de afgelopen jaren getuigen daarvan. Deelname aan de verkiezing biedt producenten de mogelijkheid hun innovaties aan een breder publiek te tonen. In 2015 won de Sportsgrain Bar van Bakels Senior N.V. Millets Place en NTCP8. Een jaar eerder was Bake Five de winnaar met Yam.

Inschrijven voor de Jaarprijs Goede Voeding 2019

De inschrijving van de Jaarprijs Goede Voeding 2019 is gestart op 22 november 2018 en sluit op 5 februari 2019. De prijs wordt uitgereikt tijdens een symposium op het Voeding Nu/VMT Food Event op 9 april 2019. De winnaar mag een jaar lang het beeldmerk van Jaarprijs Goede Voeding op het product uitdragen. Vorig jaar won Albert Heijn de prijs met hun Verse Pompoensoep. Wie wordt de winnaar van 2019?

Inzenden producten

Productinzendingen moeten uiterlijk 5 februari binnen zijn. Het inschrijfformulier is te vinden op de site van de organisatie.

Enkele criteria ter beoordeling

Inzendingen worden door de jury Jaarprijs Goede Voeding 2019 beoordeeld. Ze behoren te voldoen aan de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum of aan de criteria Dagkeuze buiten de Schijf van Vijf. De jury let als het gaat om de voedingskundige verbeterpunten onder meer op:

 • De vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet (uiteraard let de jury erop of de inname van transvet laag c.q. nihil blijft. Het uitgebreide reglement, waarin de voedingskundige criteria zijn benoemd, is te vinden op www.jaarprijsgoedevoeding.nl);
 • Bijdrage aan het verminderen van de inname van zout;
 • Bijdrage aan het verminderen van de inname  van suiker c.q. toegevoegd suiker (in welke vorm dan ook, zoals honing, lactose of vruchtenconcentraat);
 • Bijdrage aan het verhogen van de inname van voedingsvezel;
 • Het stimuleren van een gezond voedingspatroon, bijvoorbeeld door de promotie van het eten van groente, fruit, vis, peulvruchten of ongezouten noten, zoals aanbevolen binnen de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad.

De jury

De jury bestaat uit:

 • Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus hoogleraar Humane Voeding, Wageningen Universiteit.
 • Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
 • Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)
 • Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).
 • Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury.
 • Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Crossmediale communicatie in het publieke domein
 • Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool,
 • Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit
 • Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter van NVVL Network for Food Experts.
 • Els Siebelink, onderzoeksdiëtist Afdeling Humane Voeding & Gezondheid, Wageningen Universiteit

Wie organiseert de Jaarprijs Goede Voeding?

Tot 2011 gaf het Voedingscentrum de prijs uit, onder de naam Jaarprijs Voedingscentrum. MYbusinessmedia zette de prijs na overdracht door het Voedingscentrum voort onder de naam Jaarprijs Goede Voeding. Dat gebeurt onder de vlag van de voedingsuitgaven voor professionals: Voeding Nu en VMT. Producten die in aanmerking komen voor de Jaarprijs Goede Voeding 2019 voldoen bij voorkeur aan de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum of aan de criteria ‘Dagkeuze’ buiten de Schijf van Vijf. Producten die niet binnen beide categorieën vallen, maar binnen hun productcategorie een aanzienlijke verbetering laten zien, kunnen in aanmerking komen voor een bijzondere vermelding.

Reageer op dit artikel