nieuws

Drachten trekt meer teams – uitval door afwijkend gewicht valt op

Nieuws 707

Het is de jury van de BakkersVakWedstrijden opgevallen dat dit jaar meer producten dan in eerdere edities niet voldeden aan de voorwaarden. Daar is streng op gelet. Vooral het gewicht van de inzendingen viel nogal eens buiten de marges.

Drachten trekt meer teams – uitval door afwijkend gewicht valt op
Producten die geen dagelijks werk zijn, vragen oefening, laat de jury weten. Ook raadt zij aan de inzendingen op een geijkte weegschaal te wegen zodat de producten binnen de marges van de wedstrijdvoorwaarden vallen. Fotos: AMR

De BakkersVakWedstrijden in Drachten hebben dit jaar iets minder individuele deelnemers getrokken dan eerdere jaren. Meer bedrijven deden als team mee. Wat opvalt is dat er meer uitval was doordat inzendingen niet voldeden aan de wedstrijdvoorschriften.

Wegen niet overslaan

Nico Bloem van Meneba (r) legt een van de inzenders uit waar de jury op let. Deze stol is wel beoordeeld.

‘We krijgen de indruk dat bakkers het wegen soms overgeslagen hebben’, zegt Nico Bloem, Baktechnisch adviseur van Meneba-Dossche Mills en één van de drie leden van de Permanente Wedstrijd Commissie (PWC) die de jurering permanent tijdens de BakkersVakWedstrijden volgt. ‘Vooral bij getoerd gerezen zagen we veel uitval. Dan kun je vaktechnisch een topproduct hebben, maar dan mis je toch de beoordeling omdat niet aan de voorwaarden is voldaan.’

Ook oliebollen op de weegschaal

Ook bij witbusbrood en -speltbrood ging het wel eens mis, net als bij de oliebollen, waarvan een aantal bakkers dacht dat er niet gewogen hoefde te worden.

Als tip voor volgende wedstrijden adviseert de jury dat de inzenders zich goed te verdiepen in de opdracht, die beschreven staat in het wedstrijdboekje. Verder blijft training nodig, zegt Bloem. ‘Dit jaar is vlechtbrood bijvoorbeeld weer een kampioensklasse. Je ziet dat niet veel bakkers dit geregeld maken, het vraagt oefening om een goede 3-, 4- of 5-vlecht te maken.’

Meer teams

De BakkersVakWedstrijden in Drachten hebben dit jaar iets minder individuele deelnemers getrokken dan eerdere jaren. Meer bedrijven deden als team mee. Team Haafs van Bakkerij Haafs uit Haren behaalde de Kampioensbokaal. Tweede werd Team De Korenaar van  Echte Bakker De Korenaar uit  Surhuisterveen, en de derde plaats is voor Team Verba van Bakkerij Verba in Brakel.

Tien tips – voor 2019 alvast

In het wedstrijdboekje van de BakkersVakWedstrijden heeft de jury – die bestaat uit een 40-tal vakkundige juryleden die dagelijks of wekelijks met het vak bezig zijn – duidelijke voorwaarden opgenomen. Daarin staat ook de volgende tien tips die deelnemers kunnen lezen, voordat ze van start gaan:

  1. Wees goed op de hoogte van de reglementen
  2. Lees de opdrachten goed door
  3. Schrijf op tijd in
  4. Maak een tijdsplan
  5. Begin tijdig en ruim voldoende tijd in om alles te testen
  6. Maak gebruik van uw creativiteit om grenzen te verleggen
  7. Durf zelfkritiek te hebben
  8. Blijf dicht bij uzelf
  9. Controleer of uw product voldoet aan de opdracht
  10. Lever op tijd in, voorkom stress.

De PWC

Overigens bestaat de jury voor de BakkersVakWedstrijden uit circa 40 vrijwillige vakmensen die dagelijks of wekelijks met producten in de weer zijn. Veelal zijn het baktechnisch adviseurs die werkzaam zijn bij een van de vele sponsoren. Zij staan onder leiding van de PWC, de Permanente Wedstrijd Commissie. De PWC bestaat uit, zoals gezegd: Nico Bloem van Meneba/Dossche Mills, Wietse Schiere van Koopmans Meel en Martin Baks, banket- en patisserie-adviseur bij Dawn Foods.

 

Reageer op dit artikel