nieuws

Douane helpt ondernemers met Brexit-toolkit

Nieuws 607

De datum van Brexit komt steeds dichterbij. Veel ondernemers hebben geen of beperkte voorbereidingen getroffen om er zeker van te zijn dat hun handel met het Verenigd Koninkrijk vanaf 29 maart soepel blijft verlopen. Voor ondernemers die het lastig vinden om te bepalen welke voorbereidingen zij wanneer moeten treffen (en hoe), heeft de Douane een Brexit-toolkit samengesteld die de benodigde voorbereidingen stap voor stap inzichtelijk maken.

Douane helpt ondernemers met Brexit-toolkit

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU per 29 maart 2019 – de Brexit – heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor de manier van handel, meldt de Douane. Naar verwachting is de overgang voor de 35.000 mkb’ers die het betreft, het grootst. Zeker als er geen overgangsperiode komt.

Veel ondernemers hebben nog geen ervaring met zaken doen met een land dat geen onderdeel is van de Europese Unie, een zogenaamd Derde land, en zijn niet bekend met de douaneformaliteiten die hierbij komen kijken. De webpagina douane.nl/brexit en de Douane flowchart maken stap voor stap inzichtelijk welke douanevoorbereidingen ondernemers moeten treffen op Brexit.

Gevolgen worden onderschat

Ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koningrijk onderschatten de douaneformaliteiten en goedereninspecties die na Brexit van kracht worden. Op dit moment heeft een kleine 20 procent van de mkb’ers zich gemeld bij de Douane. Dit zijn er nog veel te weinig en de tijd gaat dringen. De eerste stap van een goede voorbereiding is in het bezit te komen van een EORI-nummer.

Start tijdig met de voorbereidingen

Op dit moment vult u twee of drie formulieren in om goederen te exporteren of te importeren. Na Brexit moet u naar verwachting minstens zeven formulieren invullen, afhankelijk van de aard van uw bedrijf. Als u niet alle zaken op orde heeft en er geen overgangsperiode komt, staat uw handel vanaf 30 maart stil bij de nieuwe grens. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen.

Download de toolkit

De Douane heeft ook een toolkit ontwikkeld voor ondernemers in de brood- en banketbranche. De toolkit kun je downloaden via deze link.

Reageer op dit artikel