nieuws

Boekhoorn wil Hema’s verkopen aan franchisers

Nieuws 646

Marcel Boekhoorn zal als nieuwe eigenaar van de Hema snel een deel van de winkels verkopen aan de franchisenemers. Hij wil de opbrengst gebruiken om de buitenlandse expansie van Hema te versnellen. Ook de bakkerij wordt mogelijk afgestoten.

Boekhoorn wil Hema’s verkopen aan franchisers
Foto: Bert Jansen

Dat zeggen bronnen uit de financiële sector tegen het FD op voorwaarde van anonimiteit.

Vorige eigenaar had conflict met franchisers

Verkoop van filialen aan franchisenemers is opvallend omdat Hema onder de oude eigenaren een scherp conflict had met de franchisenemers. De vorige eigenaar, het Britse Lion Capital, zag de zelfstandige ondernemers als struikelblok in het verkoopproces.

Verkoop begint na afronden overname

Boekhoorn wil, aldus de bronnen, beginnen met de verkoop van de eigen winkels zodra de overname formeel is afgerond. Dat is hoogstwaarschijnlijk in januari 2019. Van de 545 Hema-winkels in Nederland zijn er al 261 in handen van ongeveer honderd franchisenemers.

Bakkerijen mogelijk ook verkocht

Boekhoorn heeft nog een tweede plan om geld binnen te halen. Hij wil de eigen bakkerij, die op zeven locaties in Nederland onder meer de bekende tompoucen maakt, afstoten. Bij de bakkerijen werken naar schatting zo’n 350 mensen.

Hema zocht jaren naar nieuwe eigenaar

De overname van Hema door Boekhoorn werd in oktober aangekondigd. Voor de warenhuisketen kwam zo een einde aan een jarenlange zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor het concern. Boekhoorn koopt Hema met zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments. Hema liet bij de overname weten dat het zich onder de vleugels van de nieuwe eigenaar de komende jaren volledig kan richten op investeren in de thuismarkt, online groei, internationale expansie en het verbeteren van de winstgevendheid.

Reageer op dit artikel