nieuws

Rademaker zoekt apparatuur voor Women’s Bakery Rwanda

Nieuws 712

Machineleverancier Rademaker in Culemborg doet een oproep aan collega-leveranciers en bakkers in Nederland om de organisatie The Women’s Bakery vooruit te helpen. De vrouwelijke bakkers hebben behoefte aan (gebruikte) ovens en machines om het kleinschalige bakproces enigszins te automatiseren.

Rademaker zoekt apparatuur voor Women’s Bakery Rwanda

Foodequipementspecialist Rademaker, met het hoofdkantoor in Culemborg, steunt The Women’s Bakery (TWB) sinds 2017. Deze organisatie houdt zich bezig met het opzetten van kleinschalige bakkerijen in met name Rwanda. Rademaker sponsort een lokale bakkerij rechtstreeks.

Women only

De organisatie The Women’s Bakery helpt vrouwen bakkerijen te openen in hun eigen gemeenschap. De bakkerijen worden volledig gerund door vrouwen. Zij bakken hun brood en broodjes momenteel nog op houtgestookte ovens, die niet altijd naar behoren werken. Om die reden is Rademaker in Nederland een zoektocht begonnen naar gasovens. ‘Maar ik weet dat ze in de toekomst ook mixers kunnen gebruiken’, zegt productmanager Henri in ’t Veld van Rademaker. ‘Kneden en mixen doen de vrouwen nu vaak volledig handmatig. Voor het mixen zoeken ze kleine mixers voor circa 25 kilo deeg. Om het stoken van hout verder terug te dringen, zoeken ze kleine gasgestookte ovens.’

Doneren of voor schappelijke prijs

Rademaker hoopt deze apparatuur gedoneerd te kunnen krijgen of die voor een schappelijke prijs te kunnen overnemen. De markt waarin de leverancier zelf opereert, zit qua machines in het  grootschalige segment. In ’t Veld: ‘Hierdoor hebben wij niet direct de juiste contacten met kleinere bedrijven die  wellicht dit soort machines nog ergens hebben staan.’

Rademaker neemt de kosten van verscheping en import voor zijn rekening.  ‘We hopen op deze manier een groot verschil in het leven van de bakkers in Rwanda te kunnen maken’, legt In ’t Veld uit.

De organisatie achter TWB

Sinds de oprichting in 2015 als non-profitorganisatie in de Verenigde Staten en een bedrijf met winstoogmerk in Rwanda, heeft The Women’s Bakery een netwerk van bakkerijen in Oost-Afrika gelanceerd. Die helpt vrouwen op duurzame wijze aan het werk. Vrouwen die bij TWB-bakkerijen werken, kunnen hun inkomen verdubbelen en tegelijkertijd voedzame broodproducten produceren en verkopen binnen hun gemeenschap. In de kern wordt bij The Women’s Bakery lokaal geproduceerd en worden de bakkerijen gerund door vrouwen, die in deze gemeenschappen vaak de stabiele factor zijn.

De missie van Rademaker

De samenwerking tussen The Women’s Bakery en Rademaker is ontstaan ​​vanuit een passie voor brood en die te gebruiken in de ambitie mensen toegang te geven tot voedzaam en betaalbaar voedsel. Honger, ondervoeding en voedselzekerheid houden nauw verband met andere grote maatschappelijke problemen, waaronder armoede, gezondheid en gelijkheid. Bij het bakken van brood wordt daarom een ​​oplossing geboden en worden verschillende Global Goals besproken.

Rademaker is ervan overtuigd dat bedrijven in toenemende mate partnerschappen zullen aangaan met sociale ondernemingen zoals The Women’s Bakery, om grote problemen aan te pakken. Rademaker hoopt dat dit initiatief een bron van inspiratie zal zijn voor andere bedrijven om ook hun vaardigheden en expertise te gebruiken om een ​​blijvende positieve impact te creëren.

Reageer op dit artikel