nieuws

Ondernemers enthousiast over pilot Genootschap ‘Ambitie in Ondernemen’

Nieuws

De bakker-ondernemers Harm Lamers en Jack de Wit zijn zeer positief over het pilotprogramma ‘Ambitie in Ondernemen’, waar zij in juni mee zijn gestart. Beide ondernemers hebben een spiegel voorgehouden gekregen en kunnen nu – ieder op hun eigen manier – verder met de onderneming. Lamers heeft meer structuur in de organisatie gekregen en De Wit heeft geleerd juist afstand te nemen.

Ondernemers enthousiast over pilot Genootschap ‘Ambitie in Ondernemen’

De ondernemers deden dinsdag 23 oktober verslag van hun bevindingen tijdens een bijeenkomst van het Genootschap voor de Bakkerij in de Verspillingsfabriek van cateraar Rob Hutten in het Brabantse Veghel. ‘Ik ben er echt gelukkiger van  geworden’, aldus Jack de Wit van de gelijknamige bakkerij in Ammerzoden en Kerkdriel.

‘Spiegel voorgehouden gekregen’

‘Ieder jaar begon voor mij het verhaal weer van voren af aan; Pasen, zomer, kerst. Ik wilde daar vanaf. Ik heb inmiddels een bepaalde leeftijd bereikt, ik heb geen

Jack de Wit

Jack de Wit

opvolgers en ik stelde mezelf daarbij de vraag; wat ga ik doen? Door het opleidingstraject heb ik heel veel inzichten gekregen. Mij is echt een spiegel voorgehouden. En ook heel belangrijk: ik heb antwoord gekregen op de vraag hoe mensen tegen mij aan kijken. Ik heb geleerd meer uit handen te geven en afstand te nemen. Dat heeft mij heel gelukkig gemaakt.’

 

‘Soms zaken echt knullig geregeld’

Harm Lamers, van de Bakkers Lamers in Heesch en Oss, onderstreept het betoog van collega De Wit. ‘Iedereen denkt altijd dat wij de zaakjes goed op orde hebben, maar soms denk ik echt: wat hebben we het toch knullig voor elkaar. Samen met een collega ben ik in het opleidingstraject gestapt en dat heeft ons echt heel ver gebracht. Zelf heb ik geleerd dat ik helemaal niet planmatig aan het werk was en ik heb geleerd structureel de zaken aan te pakken.’

Zo wordt er bij Lamers niet meer wekelijks vergaderd, maar één keer in de twee weken. ‘En dan doen we het ook goed’, houdt Lamers zijn gehoor voor. ‘We hebben echt een slag in de organisatie kunnen maken. We zijn op heel veel fronten bezig. We bouwen een nieuwe bakkerij en openen winkels en daarbij willen we alles meer dan 100 procent goed doen. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Door het opleidingstraject hebben we geleerd structuur aan te brengen. Dat levert tijd op. En rust. Ik ben heel blij dat we deze kans hebben gekregen en ik laat nu ook de overige directieleden aan dit traject deelnemen, zodat we de ervaringen verder kunnen delen.’

Ambitie in Ondernemen is maatwerktraject

Hoogleraar Arjen Witteloostuijn spreekt in het voorjaar van 2018 de leden van het Genootschap voor de Bakkerij toe.

Hoogleraar Arjen Witteloostuijn spreekt in het voorjaar van 2018 de leden van het Genootschap voor de Bakkerij toe.

Het Genootschap omarmde in het voorjaar van 2018 het opleidingstraject ‘Ambitie in Ondernemen’ (AiO), waarbij ‘koplopers’ uit de branche andere ambitieuze bakkerijondernemers kunnen ondersteunen en stimuleren om hun bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen. Het programma, dat een maatwerktraject is, is een samenwerking met Interventietraject JADS, VU Amsterdam, Antwerpen Management School (AMS) en MKB Nederland. Het project wordt gesubsidieerd door het Sociaal Fonds.

Voorzitter Geale de Haan zei dat met dit traject ook de rol van het Genootschap voor de Bakkerij, nog eens duidelijk wordt onderstreept. ‘We willen als Genootschap investeren in bedrijven en in mensen. We willen dat mensen gelukkig worden’, en daarmee gaf hij een knipoog naar het betoog van Thijs Fokker, manager mobiliteitscentrum & community bij Hutten, die de leden van het Genootschap zijn visie op personeelsbeleid gaf.

Geluk is geen nieuwe wereld

‘Als we meer samen zouden doen, dan krijg je een veel grotere sociale cohesie. Dan ben je veel trotser op wat er om je heen gebeurt. Ik hoop dat wij mensen weer bij elkaar kunnen brengen met voeding, met kennis over vitaliteit. Dan dragen we bij aan het geluk van mensen. Dat is geen nieuwe wereld, maar dat is terug naar de basis’, aldus Fokker.

Lees verder onder de video

Aan het opleidingstraject AiO doen zeven ondernemers mee. Kartrekker van het project is hoogleraar Arjen van Witteloostuijndie in België al succes boekte met dit programma.

Reageer op dit artikel