nieuws

MKB Nederland wil dividendbelasting inzetten voor mkb

Nieuws 406

MKB Nederland vindt dat het kabinet het geld dat vrijkomt door het niet-afschaffen van de dividendbelastingen moet gebruiken om de belastingen voor mkb’ers te verlagen. Dat zei voorzitter Vonhof van MKB Nederland dinsdag op het mkb-congres in Den Haag.

MKB Nederland wil dividendbelasting inzetten voor mkb
Koningin Máxima en MKB-voorzitter Jacco Vonhof op het mkb-congres. Foto: ANP

Voorzitter Jacco Vonhof wil een verlaging van de vennootschapsbelasting (de winstbelasting voor bedrijven) en de inkomstenbelasting (voor directeuren-grootaandeelhouders), zo meldt de NOS.

‘Het afschaffen zelf begreep ik niet zo goed als mkb-ondernemer’, zegt Vonhof. ‘Maar het feit dat het nu niet doorgaat biedt wel mogelijkheden.’ Hij wil dat de 1,9 miljard euro die nu over zou kunnen blijven, wordt besteed aan Nederlandse ondernemers en niet aan grote internationale bedrijven.

Lasten stijgen nog altijd

Voornaamste argument voor Vonhof is dat de lasten voor het mkb nog altijd een stijgende lijn laten zien en ondernemers meer ruimte nodig hebben voor investeringen in zaken als digitalisering en verduurzaming. Vonhof was niet tevreden met de maatregelen die het kabinet met Prinsjesdag voor het midden- en kleinbedrijf aangekondigde. ‘Er is wel naar ons geluisterd, met de verlaging van de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting, maar het is niet voldoende’, zegt hij tegen Service Management, een online platform voor de schoonmaakbranche, waar Vonhof zelf in actief is. Bovendien komen ondernemers met een bv er in de huidige kabinetsplannen bekaaid vanaf, met de zogenoemde dga-taks voor lenen uit de eigen bv en de verhoging van het box II-tarief.

Liever dat Unilever komt

Dat het hoofdkantoor van Unilever toch niet naar Nederland komt vindt hij wel slecht nieuws. ‘Het lijkt nu net of we daar met zijn allen blij om zijn maar dat is natuurlijk niet waar’, zegt hij. ‘Ik heb zelf een schoonmaakbedrijf en ik was heel graag de ramen bij die grote multinationals.’

BV Nederland

Volgens Vonhof schrijven de begrotingsregels van het kabinet voor dat de 1,9 miljard euro moet worden besteed aan het bedrijfsleven, omdat de afschaffing van de dividendbelasting hoorde bij het pakket belastingmaatregelen voor bedrijven. Vonhof: ‘Sommige politieke partijen schetsen een kortzichtig en eenzijdig beeld dat dat geld niet naar ondernemers moet gaan maar naar ‘de gewone Nederlanders’. Maar die gewone Nederlanders werken wel bijna allemaal in een bedrijf.’

Heroverweging?

Premier Rutte, die na koningin Máxima een toespraak hield op het congres, wil niet bevestigen dat Vonhof gelijk heeft met zijn opmerkingen over de begroting. ‘Ik zou het zo niet willen formuleren’, zegt Rutte. ‘De begrotingsregels zeggen er is een scheiding is tussen inkomsten en uitgaven. Veel meer wilde hij er niet over zeggen, omdat de regeringspartijen en het kabinet nog druk onderhandelen over de ‘heroverweging’ van de afschaffing van de dividendbelasting.

 

Reageer op dit artikel