nieuws

Gouden Gard 2018 voor Lotte van Gorp

Nieuws 1818

Lotte van Gorp mag zich de trotse winnaar noemen van De Gouden Gard 2018. Het jonge patisserietalent kreeg de prijs vanavond uitgereikt in een stampvol Miele Experience Center in Vianen.

Gouden Gard 2018 voor Lotte van Gorp
Lotte van Gorp wint de Gouden Gard 2018

Een vakidioot, die leeft voor haar werk. Zo omschrijf Lotte, werkzaam bij Huize van Wely en oud-leerling aan hotelschool Ter Groene Poorte in het Belgische Brugge, zichzelf. Die instelling werpt zijn vruchten af: met 959 jurypunten is Lotte de duidelijke winnaar van De Gouden Gard 2018. ‘Ik heb hier enorm hard voor gewerkt, maar had dit niet gekund zonder de steun van een heleboel mensen’, benadrukt Lotte, die duidelijk overrompeld is. Ze kreeg de nieuw ontworpen trofee uit handen van Lisa Matthijssen, de winnares van vorig jaar.

Geen ‘Wikipedia-Egypte’

‘Egypte’ was het centrale thema van de showtafel van Lotte. Een reis die ze vorig jaar maakte naar dit land inspireerde haar hiertoe. ‘Mijn tante woont in Egypte en dus kwam ik echt in aanraking met de lokale bevolking’, vertelt de kersverse winnares. ‘Dan krijg je een land heel anders mee. De smaken die ik daar heb geproefd, bijvoorbeeld amber, heb ik laten terugkomen in datgene wat ik heb gemaakt. Tegelijkertijd heb ik geprobeerd om een moderne draai te geven aan mijn showstukken. Ik wilde míjn Egypte laten zien, niet dat van Wikipedia.’

De tweede plek in de wedstrijd om De Gouden Gard ging naar Joanne Crajé, werkzaam bij De Patissier/ Crème de la Crème in Zoeterwoude-Dorp. Zij kreeg 942 punten van de jury. De Bronzen Gard was voor haar collega Marc van Steijn. De jury bedeelde hem 936 punten toe.

Social Media-prijs

Winnaar-Social-Media-prijs

Winnaar-Social-Media-prijs.

Er was ook nog een Social Media-prijs te vergeven; het publiek kon een uur lang via Twitter, Facebook en Instagram stemmen op haar favoriete showstuk. Aline ter Napel, die werkt bij Bakkerij Brouwer, ging uiteindelijk met de eer strijken; zij kreeg in totaal 361 likes voor haar showstuk waarin een leeuwenkop centraal stond.

Talentenprijs

Tot slot was er een prijs voor de jongste generatie patissiers: de Talentenprijs. De 23 leerlingen die deelnamen aan deze wedstrijd maakten allemaal twee identieke desserttaarten rondom het thema ‘Outer Space’. De deelnemers aan de Talentenprijs volgen een bakkerij- of horecaopleiding op niveau 2 of beschikken niet langer dan 18 maanden over dit diploma.

De eerste prijs ging naar Lisanne Star, werkzaam bij Grand Hotel Karel V. Haar taart, met daarop een raket als eyecatcher, sleepte 217 punten in de wacht.

JT_Taart-Lisanne-Star-winnaar-talentenn

Taart van Lisanne-Star, winnaar Talenten-prijs.

Eline Aarts van Patisserie Teurlings eindigde op de tweede plek met 214 punten, Ricardo Heuvelink (De Berekuil Chocolaterie-Patisserie) werd derde met 201 punten.

Lees ook over de Gouden Gard 2017

Lees ook over de Gouden Gard 2017

Foto's

Reageer op dit artikel