nieuws

Genootschap duikt in verspilling van talent en voedsel

Nieuws 440

Het Genootschap voor de Bakkerij voert dinsdag 23 oktober een debat over het tegengaan van arbeidsverspilling en voedselverspilling. Het zijn twee van de grootste uitdagingen voor de ondernemer van morgen. De bijeenkomst vindt plaats in De Verspillingsfabriek in Veghel.

Genootschap duikt in verspilling van talent en voedsel
Het vraagstuk van het binnenhalen en behouden van medewerkers is een hot issue in de bakkerij. Foto: AMR

‘Dingen die de moeite waard zijn, moeten we koesteren. Dat geldt bijvoorbeeld voor ons dagelijks voedsel, maar ook voor onze medewerkers. We mogen waarderen wat we hebben! Maar: hoe houden we het zo goed?’ Dat schrijft Het Genootschap voor de Bakkerij in zijn uitnodiging aan de leden.

Talent boeien en binden

De huidige generatie werknemers kent een andere arbeidsethos dan gevestigde ondernemers doorgaans gewend zijn. Door krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing van ons personeelsbestand, is het door de gehele bakkerijsector heen steeds moeilijker om gekwalificeerd en gemotiveerd personeel te vinden. Daarnaast lijkt het werkethos van de nieuwe generatie te veranderen, wat vraagt om een andere benadering van personeelsmanagement, stelt het genootschap. ‘Tijdens de najaarsbijeenkomst benaderen we deze uitdagingen vanuit zowel de sector als vanuit onze dagelijkse praktijk.’

Vragen die de leden van het genootschap voorgelegd krijgen, zijn onder meer: hoe zorgen we voor een positief imago van de branche? Hoe laten we onderwijs aansluiten op de arbeidsmarkt? Hoe dragen we kennis over op volgende generaties? Maar ook: welke kansen liggen er wanneer we bijvoorbeeld vijftigplussers, statushouders of mensen met een beperking voor onze sector werven? En hoe onderscheid je je als werkgever binnen je eigen branche?

De Verspillingsfabriek Veghel

Bob Hutten houdt geregeld lezingen over over De Verspillingsfabriek. ‘Ik schaam mij kapot. De verspilling in Nederland is verschrikkelijk.’

Een van de sprekers tijdens deze middag is Bob Hutten, directeur van cateraar Hutten uit Veghel. Samen met een aantal van zijn medewerkers vertelt hij onder andere hoe je verspilling van talent kunt voorkomen en hoe je je kunt onderscheiden als werkgever.

Bob Hutten is tevens initiatiefnemer van De Verspillingsfabriek in Veghel, de locatie waar de leden van het genootschap dinsdagmiddag te gast zijn. In dit ‘verspilde’ fabriekspand in Veghel, dat Hutten liet inrichten met diverse koel- en productieruimtes, krijgen reststromen vanuit de voedingsindustrie een nieuwe, nuttige bestemming. Dit kon tot stand komen met een speciale Impactlening vanuit de Rabobank. Het tegengaan van voedselverspilling raakt tevens het grotere vraagstuk van milieu en verdeling.

Ook Genootschap zoekt talent

Het Genootschap voor de Bakkerij wil overigens ook het ledenbestand verder uitbreiden met nieuw talent. Leden zijn daarom vooraf uitgenodigd gratis een introducé mee te nemen, die op enig niveau beslissingsbevoegd is in een bedrijf in de sector.

Reageer op dit artikel