nieuws

Echte Bakker Van de Mortel sluit deuren acuut

Nieuws 1973

Gezondheidsredenen hebben Echte Bakker Patrick van de Mortel in Brabant ertoe genoopt de deuren van al zijn vier vestigingen direct te sluiten. Maandag 22 oktober nam de ondernemer de beslissing, zaterdag 27 oktober waren de winkels voor het laatst geopend.

Echte Bakker Van de Mortel sluit deuren acuut
Alle winkels van Van de Mortel zijn 27 oktober voor het laatst open gegaan. Foto: Facebook

Patrick van de Mortel geeft op Facebook en in regionale media uitleg over de reden van zijn rigoureuze besluit alle vier de winkels te sluiten, inclusief de bakkerij. De 44-jarige bakker heeft afgelopen juni een hartinfarct gehad en is gedotterd. ‘Ik ben daarna weer veel te snel begonnen met werken’, zegt hij in Stadskrant Veghel. ‘Wij hebben maar een klein bedrijf dus je kunt geen man missen. Het is natuurlijk enorm zonde, we bestaan pas vijf jaar. Afgelopen zondag (21 oktober, red.) ben ik opgenomen in het ziekenhuis. Maandagochtend (22 oktober) heb ik besloten om alle zaken te sluiten.’

Op Facebook wensen veel collega’s en klanten Van de Mortel een goede gezondheid. Ook wordt hij geprezen om zijn moed deze stap te nemen.

Keuze tussen dood en leven

De bakker was al geregeld gewaarschuwd door artsen, vrienden en familie om het rustiger aan te gaan doen. ‘Gezondheid gaat voor, dat is de reden voor het sluiten van de zaken. Ik heb familie en kinderen, die gaan voor. Het was echt de keuze tussen dood of leven. Ik wil niet nog een keer in een ziekenhuisbed liggen’, aldus Van de Mortel.

Bakkersbestand in de regio krimpt

De winkel in Volkel. Foto: Van de Mortel

Het gaat om winkels in Beek en Donk, Erp, Mariaheide en Volkel. Met de sluiting hebben Mariaheide, Volkel en Beek en Donk geen eigen bakker meer. In Erp is Bakkerij Barten nog gevestigd, meldt het Brabants Dagblad. Mariaheide heeft zelfs geen supermarkt meer, waardoor de bewoners in dit dorp nu geen brood meer kunnen kopen.

Het Brabants Dagblad meldt dat Bakkerij Van Leur twee weken geleden eveneens bekendmaakte twee van de vier winkels te sluiten, zij het om een andere reden. Van Leur past het bedrijf aan, aan de eisen van deze tijd. De bakker wil onder andere inspelen op de grotere behoefte aan gemak bij de consument. De winkels op De Boekt in Veghel en aan de Kapelstraat in Vorstenbosch passen daar niet meer bij, deze sluiten per 1 januari 2019.

Personeel heeft begrip

Bij Patrick van de Mortel werken vijftien mensen, drie bakkers en twaalf winkelmedewerkers. Zij staan vanaf zaterdag op straat. Patrick van de Mortel: ‘Natuurlijk is dat triest, maar gelukkig begrijpen zij mij. Ze begrijpen dat ik voor mijn gezondheid kies. Het is heel erg jammer, maar eerlijk gezegd is er een last van me afgevallen sinds ik het besluit genomen heb.’

De winkels worden niet overgenomen door een andere bakker. Ook daarin is Van de Mortel  reëel: ‘Het zijn geen makkelijke tijden voor bakkers. De vier winkels zijn niet rendabel voor een bestaand bakkersbedrijf om over te nemen.’

Zoon wil nog steeds bakker worden

Zuur is het wel, Van de Mortel komt uit een echte bakkersfamilie. En zoon Max van 16 volgt de bakkersopleiding. Hij zou de zevende generatie zijn geworden en had het vooruitzicht de zaak later over te nemen. Patrick van de Mortel: ‘Dat zit er nu natuurlijk niet meer in, maar hij begrijpt me. Hij heeft liever een vader die geen bakker meer is, maar wél nog leeft.’

Max wil desondanks nog steeds bakker worden, zegt zijn vader. ‘Hij vindt het een prachtig beroep en dat is het ook. Maar het is dus wel heel hard werken. Misschien dat we samen wel iets beginnen als hij klaar is met zijn opleiding, over vier jaar. Een chocolaterie, een Bakker Bart runnen, zoiets.’

Reageer op dit artikel