nieuws

Chocoa 2019 in teken van gezondheid en duurzaamheid

Nieuws

Chocoa, het grootste chocoladefestival van Nederland, staat tijdens de editie 2019 in het teken van gezondheid en duurzaamheid. Het evenement heeft komend jaar van woensdag 20 tot en met zondag 24 februari plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Chocoa 2019 in teken van gezondheid en duurzaamheid
Foto: Chocoa

Deelnemers worden tijdens Chocoa 2019 meegenomen in de hele keten van cacaoboon tot de lekkerste chocolade. Uit de hele wereld komen cacaoboeren, handelaren, verwerkers, chocolademakers en consumenten samen in de historische Beurs van Berlage in Amsterdam. Chocoa vindt in 2019 voor het zevende jaar op rij plaats. Het festival trok in voorgaande jaren zo’n 35.000 bezoekers.

Vakbeurs, congres, forum en masterclass

Naast het grote festival dat in het weekeinde (23 en 24 februari) plaatsvindt, omvat Chocoa onder andere een cacao-vakbeurs, een congres over verduurzaming van de keten, een forum voor chocolademakers en een masterclass voor chocolatiers (20, 21 en 22 februari).

Tijdens het festival komen bezoekers alles te weten over de verduurzaming van de keten en is er vooral heel veel lekkere chocolade te proeven. Natuurlijk zijn er ook seminars over hoe zij zelf chocolade kunnen maken en kunnen ze zelf mee proeven en stemmen voor de ‘hot’ chocolate award.

Herkomst steeds belangrijker

‘We zien dat de herkomst en duurzame productie steeds belangrijker worden ook in de chocolademarkt; het zal van steeds meer belang worden om te weten waar de cacao in je favoriete chocoladereep vandaan komt. Chocoa brengt de keten en de makers dichtbij, dat is uniek en heel inspirerend’, aldus organisator Caroline Lubbers.

100 procent duurzaam in 2025

De Nederlandse overheid en het Nederlandse bedrijfsleven hebben zich gecommitteerd aan 100 procent duurzame chocoladeconsumptie vanaf 2025. Momenteel is dat ruim 60 procent. Tijdens het congres en het festival van Chocoa 2019 komt aan bod wat er moet gebeuren om het doel te bereiken. ‘We moeten niet denken dat we de problemen in de cacao- en chocoladeketen alléén kunnen oplossen’, stelt organisator Jack Steijn. ‘Het wordt tijd dat we over de grenzen gaan denken en meer gaan samenwerken met andere sectoren om voor blijvende veranderingen te zorgen in de herkomstgebieden van de grondstoffen.’

Stakeholders uit hele keten

Chocoa, een initiatief van Caroline Lubbers en Jack Steijn van Equipoise en van de Stichting Chocolade Festival, is een jaarlijks cacao- en chocolade-evenement. Doel is het vergroten van de markt voor duurzame en goede cacao en chocolade. Daarom brengt Chocoa de stakeholders uit de hele keten in Amsterdam samen en fungeert het als kraamkamer voor vernieuwende projecten in de keten. Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld en ligt in de regio waar wereldwijd de meeste cacao wordt verwerkt. Chocoa is het enige evenement ter wereld dat volledig aan de verduurzaming van de cacaoketen is gewijd. Het zet Nederland nóg steviger op de kaart als het gaat om innovatie en verduurzaming van cacao.

Voor meer informatie en kaartverkoop: www.chocoa.nl

Foto's

Reageer op dit artikel