nieuws

Winnaar lekkerste oranjekoek 15 september bekend

Nieuws

De Leeuwarder Courant (LC) en de Friese afdeling van de NBOV organiseren dit jaar voor de tweede keer een oranjekoek-verkiezing. Consumenten hebben deze zomer hun voorkeur mogen opgeven, de winnaar wordt bekendgemaakt op de LC Nazomerfair op 15 september.

Winnaar lekkerste oranjekoek 15 september bekend
Oranjekoek van Gosse Tjoelker uit Drachten. Foto: Royal Steensma

Welke bakker bakt de lekkerste oranjekoek van Fryslân en volgt Roel Boonstra uit De Knipe op? De oranjekoek-verkiezing 2018 moet daarop 15 september antwoord geven. Dan vindt de Nazomerfair van de Leeuwarder Courant plaats. De verkiezing wordt georganiseerd door de NBOV – afdeling Friesland – en de Leeuwarder Courant, met ondersteuning van Beko Groothandel, Friesland Campina, Koopmans Meel en Royal Steensma.

Activeren oranjekoekfans

Om de oranjekoek bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en de verkoop ervan een boost te geven, staken de Friese afdeling van de NBOV – die al jaarlijkse een oranjekoekwedstrijd voor de bakkers zelf organiseert  – en de Leeuwarder Courant in 2017 de koppen bij elkaar. Gesteund door vier toeleveranciers. Consumenten is voor het tweede jaar op rij gevraagd hun stem uit te brengen voor ‘hun’ lekkerste oranjekoek. Stemmen kon tot en met 31 augustus. Van die optie is flink gebruikgemaakt, laat mede-organisator Royal Steensma weten.

Bekendmaking op het Oranjekoekplein

De dertig bakkers met de meeste stemmen worden op 12 september uitgenodigd bij de Leeuwarder Courant. Daar buigt een vak- en consumentenjury  – met onder anderen Meester Boulanger Wietse Schiere en Meester Patissier Hidde de Brabander – zich over de producten en blijft er een top-10 over. De tien beste oranjekoekbakkers worden met hun aanhang op zaterdag 15 september verwacht op het Oranjekoekplein van de LC Nazomerfair, die plaatsvindt op het terrein van Stania State in Oenkerk.

Ambachtelijke Gurbe

De vakjury maakt op de fair de winnaars van de Ambachtelijke Gurbe vakprijs (top3) bekend, en de publieksjury de winnaar van de Ambachtelijke Gurbe publieksprijs. De Gurbe is een bekende award in Friesland, die ook bij andere evenementen wordt uitgereikt.

Groot Oranjekoek-mozaïek

Op het Oranjekoekplein van de LC Nazomerfair wordt niet alleen bekend gemaakt wie de lekkerste oranjekoek van Fryslân bakt, ook gaat een groep ambachtelijke bakkers onder aanvoering van Roel Boonstra uit De Knipe –  vorig jaar winnaar van de verkiezing lekkerste oranjekoek – aan de slag met het maken van een mega-oranjekoek van 12 vierkante meter.

Reageer op dit artikel