nieuws

Tweede ronde IBA Cup 2018 voert spanning voor Nederland op

Nieuws 519

De tweede dag van de IBA Cup 2018 is achter de rug. Nederland krijgt behoorlijke concurrentie van andere landen, Noorwegen en Peru gooien hoge ogen vandaag.

Tweede ronde IBA Cup 2018 voert spanning voor Nederland op
De Starurnus-partybroodjes van de Noren. Foto's: AMR

Zondag 16 september traden de teams van Amerika, Frankrijk, Noorwegen en Peru aan. Geconcentreerd werkten de duo-teams in de wedstrijdboxen aan de verschillende onderdelen:

1.Brood
2. Kleinbrood en partybrood
3. Getoerd gerezen
4. Showstuk
5. Presentatie

Inmiddels staan ook de showstukken van deze teams op de showtafels en beoordeelt de jury de totale inzendingen van deze vier landen.

Duimen in de lucht

Gisteren trad het Nederlandse team met Hans Heiloo en Michel Schröder aan, onder coaching van Hiljo Hillebrand. De jury was lovend over de inzendingen.

De voorbereiding van de Franse presentatie aan de jury.

Ook vandaag gingen de duimen van de jury voor verschillende productgroepen geregeld de lucht in. Sommige juryleden zaten te glimmen bij het proeven van de croissants en viennoiserie-producten. Soms werd nog een extra hapje genomen.

Peru deed het goed met het getoerd gerezen en klein- en partybrood. Hierin is onder meer een Peruaanse vrucht verwerkt, die zorgt voor een andere smaakbeleving. ‘Het heeft een lekkere smaak en de textuur is fantastisch’, aldus één van de juryleden. Hij vervolgt: ‘We willen de jonge bakkers met deze wedstrijd naar een hoger plan tillen, hieraan zien we dat dit lukt.’

Ook het zeer jeugdige team uit Frankrijk – Maelle Dominin en Matthieu Morvant – kwam met prachtige producten en een goede presentatie, al bracht het aanvankelijk niet meteen de goede selectie producten de jurytafel. Dit werd snel hersteld.

De bakkers uit de VS kregen wat kritiek van de jury, maar op onderdelen kregen ook zij complimenten.

Saturnus door Nederland en Noorwegen

Grote concurrentie kan Nederland ook verwachten van Noorwegen. De jury is behoorlijk onder de indruk van deze inzending. Tijdens de bespreking haalde presentatrice Steffi Renz de Nederlandse inzending aan, omdat Heiloo en Schröder zich net als de Noren door de planeet Saturnus lieten inspireren, de opvallende ringen incluis.

Nederland verwerkte de planeet in het showstuk, de Noren doen het in het partybrood. ‘Let’s have a party’, aldus de Noorse coach bij de uitleg aan de jury, toen het rijke pallet aan producten naar de jurytafel werd gebracht, waarbij het refereerde aan het onderdeel ‘partybrood’. De Saturnusbroodjes vielen het meest in het oog: een verfijnde creatie, met een hamburgertjes van runder- en rendierbiefstuk en een krokante ring gemaakt van kaas. ‘Vaak zie je op een hamburger een slappe plak kaas, dat vinden we niet zo aantrekkelijk’, aldus de Noorse coach. ‘We wilden een krokant product maken.’

Maandag 17 september volgt de derde ronde van opnieuw vier landen. Om half zes ’s avonds wordt de winnaar bekendgemaakt. De spanning blijft nog even.

Puntentelling

De boulangers kunnen de volgende punten halen per onderdeel:

Brood – maximaal 20 punten
Kleinbrood en partyrood – maximaal 20 punten
Getoerd gerezen – maximaal 20 punten
Showstuk – maximaal 20 punten
Presentatie – maximaal 20 punten

 

Foto's

Reageer op dit artikel