nieuws

Nederland net naast erepodium IBA Cup 2018

Nieuws 1547

Nederland is op de laatste dag van de  IBA Cup 2018 van de troon gestoten door Duitsland en China. Tot vanochtend stond het team met Michel Schröder, Hans Heiloo en coach Hiljo Hillebrand nog in de top 3, zo vertelt de coach na de eerste teleurstelling te hebben weggeslikt.

Nederland net naast erepodium IBA Cup 2018
Nederland net niet op het erepodium IBA-Cup. Maar wel naar huis met medaille en certificaat.

De spanning is enorm als de uitslagen van de IBA Cup 2018 bekend worden gemaakt op de wedstrijdvloer in München. Eerst worden de deelprijzen per onderdeel bekendgemaakt, Nederland is daar niet bij. Dat betekent nog niet dat Nederland niet in de prijzen zal vallen, de spanning wordt verder opgebouwd.

De showtafel van winnaar China.

Als eenmaal de prijswinnaars worden geëerd, met China aan top gevolgd door Duitsland en Noorwegen, is de teleurstelling van de gezichten van de Nederlanders af te lezen. Coach Hiljo Hillebrand is met stomheid geslagen. De enige woorden die hij kan uitbrengen zijn: ‘Ik ben er stil van, dit had ik niet verwacht.’ Dat geldt ook voor Hans en Michel, die nog niet helemaal snappen hoe dit kan.

Het duurt dan ook niet lang voordat het team met de juryleden in gesprek gaat. ‘Het schijnt dat Nederland tot vanochtend in de top 3 stond en daar vandaag uit verdwenen is’, legt Hillebrand even later uit. De teamleden nemen onderwijl de felicitaties voor hun tafel in ontvangst, maar hebben deze uitslag duidelijk even te verwerken. Duitsland en China stonden vandaag in de wedstrijdboxen, samen met Turkije en Spanje. De competitie was hevig.

Wereldkampioen Bienefelt reageert

Wereldkampioen broodbakken Peter Bienefelt, die vanuit Nederland kwam om de jongens aan te moedigen, begrijpt de teleurstelling volkomen. ‘Ze hebben alles gegeven, een mooi gelijkmatig assortiment gebakken, ze mogen echt trots zijn op zichzelf.’

Tegelijkertijd weet hij als geen ander hoe het werkt bij wedstrijden. ‘Iedereen doet z’n best, maar als jij een 8 bakt en de ander een 8,5 dan win je niet, ook al is het top. Dat beslis je niet zelf.’

Bienefelt ziet al langer dat de Aziaten hoge ogen gooien en zich verder ontwikkelen op wedstrijdgebied.

NBOV-voorzitter voelt teleurstelling

NBOV-voorzitter Jos den Otter, die eveneens op de beurs aanwezig is, reageert: ‘De jongens hebben enorm veel tijd gestoken in deze wedstrijd, ook wedstrijdsecretaris Martijn Verkerk. Ik voel hun teleurstelling. Als ik het vergelijk met drie jaar geleden, is het niveau weer veel hoger. China en Noorwegen hebben mooie dingen gedaan. Maar ik had wel verwacht dat het Nederlandse team in elk geval een deelprijs had gewonnen.’

Hij vervolgt: ‘Het valt mij op dat er zo weinig Nederlanders zijn om ze aan te moedigen. Duitsland is zo dichtbij, dat zegt ook iets over de betrokkenheid. Moet je eens kijken naar de Noren, of Peru, die komen met velen.’

 

Foto's

Reageer op dit artikel