nieuws

Limburgse Morel officieel erkend als streekproduct

Nieuws 849

De Limburgse Morel is sinds vandaag een officieel Erkend Streekproduct. Nadat vorig jaar de noodklok werd geluid dat de zure kers – de morel – binnen vijf jaar zou verdwijnen als er niets gedaan zou worden, hebben telers en bakkers met succes de handen ineen geslagen.

Limburgse Morel officieel erkend als streekproduct
Hubert Mackus geeft uiteindelijk het eerste blik Limburgse Morellen aan Bakker Pijpers. Foto's: Wiro Nillesen

De Limburgse Morel is met de officiële erkenning als streekproduct gered van de ondergang. Bakkers en Telers in Limburg voeren dit keurmerk met trots, laten zij weten. Woensdag 26 september heeft de gedeputeerde van de provincie Limburg, Hubert Mackus, symbolisch het eerste blik nieuwe kersen in ontvangst genomen. En daarmee werd de erkenning een feit.

Ceremonieel is vervolgens het eerste blik Limburgse Morellen door Hubert Mackus overgedragen aan Bakkerij Pijpers te Venlo  ‘Dit is de kers op de taart van het nieuwe offensief om beide ambachten te versterken’, aldus Pijpers die de morellen in zijn kersenvlaaien verwerkt.

Susanne Görtz, voorzitter van de telerscoöperatie, legt het belang van de samenwerking uit.

Red de morel, red de Limburgse kersenvlaai

Onder de noemer ‘Red de morel, red het landschap, red de Limburgse kersenvlaai’ werd vorig jaar een actie gestart. Doel was een samenwerkingsverband te creëren tussen de verschillende kersentelers om zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie uit het buitenland.

Mede dankzij een financiële bijdrage van de Rabobank is deze samenwerking er nu in de vorm van een coöperatie. ‘Vaak worden bijvoorbeeld Poolse kersen gebruikt in de Limburgs vlaaien. De bakkers weten vaak niet waar deze kersen vandaan komen. Ze kopen hun grondstoffen bij de groothandel. De inkoopprijs is hierin bepalend. Vanuit de bakkers ontstond de afgelopen jaren vraag naar de Limburgse morel omdat de Limburgs zure kers, volgens deze bakkers, kwalitatief beter én lekkerder is’, zegt Susanne Görtz van ‘Fruitboerderij’ uit Baarlo. Zij is een van de initiatiefnemers van het reddingsplan en teler van de morel.

Samenwerken belangrijk

Tom Dumoulin – de Limburgse morel wordt zelfs in de topsport gebruikt.

‘Het gebruik van lokale producten wordt steeds belangrijker. De consument is steeds bewuster bezig met waar het voedsel vandaan komt. En vaak is deze consument ook bereid meer betalen voor een lokaal product. Op deze positieve trend willen wij als telers, samen met Bakeplus, Beko, Rob Peters en de bakkers, optimaal aansluiten’, aldus Görtz. De Limburgse morel wordt zelfs in de topsport gebruikt. Zo drinken wielrenners van de succesvolle wielerploegen na een etappe Limburgs kersensap om zo snel mogelijk te herstellen. ‘Dat geeft toch aan dat ons lokale streekproduct van hoge kwaliteit is. We zijn erg trots met deze erkenning en zien de toekomst weer kleurrijk tegemoet.’

Reageer op dit artikel