nieuws

Kaak Group pakt uit op IBA met Smart Baking Experience

Nieuws 925

Kaak Group pakt groots uit op de IBA 2018 in München. En met een reden. Want de turn key-specialist uit het Gelderse Terborg, heeft een belofte in te lossen. Dat doet Kaak met de Smart Baking Experience.

Kaak Group pakt uit op IBA met Smart Baking Experience
Kaak presenteert de Smart Baking Experience op IBA 2018 in München

In hal A1 op de toonaangevende bakkersbeurs in de Duitse stad München kunnen bezoekers er niet omheen; de stand van Kaak Group. Behalve dat ze groots hebben uitgepakt qua oppervlakte, is ook de opzwepende trommelmuziek vanuit het Experience-theater niet te missen. In een afgesloten ruimte laten Michiel Dix en Marcel Trapman bezoekers in een futuristische setting de nieuwste innovatie zien.

Nóg constantere broodkwaliteit

‘In 2015 beloofden we op de IBA dat we het totaalproces zouden gaan monitoren. En dat kunnen we nu’, aldus marketing manager Kathy Gaalman. ‘Door datagegevens aan elkaar te koppelen, kunnen we niet alleen het proces van silo tot krat veel beter monitoren en aansturen, maar ook een nóg constantere broodkwaliteit garanderen. Daar gaat ook onze allernieuwste vinding, de deegsensor, zeker aan bijdragen.’

Het sterke punt van Kaak is dat wij vanuit het moederbedrijf alles zelf leveren

Kaak Group besloot na het succes van iBakeWare een speciaal team te formeren, dat zich specifiek focust op een verdere doorontwikkeling van procescontrolling. ‘Het sterke punt van Kaak is dat wij vanuit het moederbedrijf alles zelf leveren en vanuit die wetenschap is het team verdergegaan met de ontwikkeling ’, legt Gaalman uit. ‘Alle componenten hebben eenzelfde besturingssysteem. Door die met sensoren uit te rusten en de gegevens die we verzamelen te koppelen, kunnen we nu nog beter analyseren en conclusies trekken.’

Gegevens worden opgeslagen en bewaard

Alle datagegevens worden weergegeven in een dashboard, maar wat volgens Gaalman het systeem extra bijzonder maakt, is dat ook eerder ingevoerde gegevens worden bewaard. Zo kan altijd worden teruggegrepen naar eerdere instellingen, waardoor een optimale situatie kan worden gecreëerd en op die manier kun je een nog consistenter product maken.

Behalve dat Kaak nu de sensoren levert die het hele proces monitoren, was het van belang ook een goede meting te kunnen verrichten aan het allereerste begin van de lijn; van het deeg. Tot nu toe, vormde dit deel van het proces de X-factor.

Deegsensor meet deegkwaliteit

 

Marcel Trapman, teamleider bij Kaak Group, bij het 'kroonjuweel', een deegsensor.

Marcel Trapman, teamleider bij Kaak Group, bij het ‘kroonjuweel’, een deegsensor.  LUISTER  HIER NAAR ZIJN VERHAAL

Als een kroonjuweel wordt de nieuwe sensor op de beurs tentoongesteld. Afgesloten in een glazen kist, staat de deegsensor die Kaak Group heeft ontwikkeld, te pronken. Het apparaat heeft nog geen naam, maar er is inmiddels wel patent op aangevraagd. ‘Nu kunnen we ook de deegkwaliteit meten en dat is uiteraard een van de belangrijkste onderdelen van het proces.’

In 2015 kon Kaak het bakproces monitoren op bakblik-niveau. Nu, drie jaar later, is de turn key-specialist in staat het hele proces nauwkeurig in kaart te brengen en zelfs vooraf te anticiperen op mogelijke storingen in het proces. ‘We weten van bepaalde onderdelen dat ze aan slijtage onderhevig zijn en dat ze een bepaalde levensduur hebben. Door exact te meten kunnen we nu vooraf al aangeven wanneer welk onderdeel waar vervangen moet worden.’

Bestellingen in toekomst geautomatiseerd

De volgende stap in de ontwikkeling van iBakeWare is nog meer gericht op het ‘IOT’, Internet of Things. Gaalman: ‘In de nabije toekomst worden de systemen zo worden ingericht dat onderdelen automatisch worden besteld in onze webshop BSW (Bakery Support Worldwide) en worden geleverd op het moment dat dat ook echt uitkomt. Zo wordt voorkomen dat lijnen moeten stilgelegd.’

Neem zelf een kijkje in de Smart Baking Experience

Smart Baking Experience deel 2

Foto's

Reageer op dit artikel