nieuws

Hoe kijkt u aan tegen btw-verhoging in de bakkerij?

Nieuws

Bakkerswereld, BakkerijMonitor en Bakkerij Support houden een kosten- en btw-onderzoek voor bakkerijondernemers. Doe mee met ons onderzoek en vul in een paar minuten de online-enquête in.

Hoe kijkt u aan tegen btw-verhoging in de bakkerij?

Bakkers krijgen de komende tijd te maken met prijsverhogingen als het gaat om grondstoffen en btw. Grondstofprijsverhogingen worden dit najaar verwacht; in januari 2019 gaat bovendien de btw omhoog van 6 naar 9 procent. Medio 2018 is er reeds een loonsverhogingsronde geweest voor de medewerkers. Hoe gaat u daar als bakkerij-ondernemer mee om?

Doel van het onderzoek

Doel van het btw-onderzoek is het verzamelen en verschaffen van informatie, meningen en inzichten voor de deelnemende ondernemers. De initiatiefgroep hoopt hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de te nemen beslissingen voor de individuele ondernemers.

Ga hier naar de enquête

Ga jij je prijzen aanpassen? Loonkosten en grondstofprijzen stijgen en ook de btw-verhoging komt eraan. Wat betekent dat voor jouw bedrijfsvoering? Ga jij je prijzen aanpassen? En hoe vertel je dat je klant? We zijn erg benieuwd! Vul de vragenlijst in en we helpen je graag verder. Het invullen duurt slechts enkele minuten.

U ontvangt automatisch bericht

Deelnemers ontvangen automatisch en gratis het rapport btw-onderzoek 2018. Een samenvatting van de resultaten zal worden gepubliceerd in Bakkerswereld. Individuele resultaten zullen strikt vertrouwelijk worden behandeld en nooit zonder expliciete toestemming worden gepubliceerd.

Discussie al langer gaande

Dat de prijsverhogingen bakkerij-ondernemers bezighouden wordt ook in de social media duidelijk. Op Facebook gaat in een besloten bakkers-community de vraag rond: ‘Wie verhoogt in januari ook de prijs met 3% (energie, loon, grondstof)? Dit komt bovenop de btw-verhoging van 3%.’

De antwoorden hierop variëren, waarbij opvalt dat sommige ondernemers direct de koe bij de horens vatten en prijsverhogingen doorvoeren, terwijl anderen even afwachten wat collega’s doen.

Enkele reacties

Enkele reacties op de Facebook-discussie zijn:

‘Ik denk dat je de producten beter in oktober kun verhogen. En dan in januari de BTW. Daar heeft iedereen last van.’

‘Normaliter verhogen wij de prijzen in januari met 4%. Komende week (week 35) passen wij de prijzen met 3 % aan. En in januari zullen wij de 3% btw verhogen met daarbij 1% prijsverhoging.’

‘Ik zie hier dat sommige de prijs met 5% verhogen dat is bij ons op een brood van 1,85 naar 1,94. Dat is nogal vind ik. Dat is toch niet aan de consument uit te leggen.’

‘Een skivlaai van 12 pers zou dan bij ons van 16,50 naar 17,33 gaan. Dat krijg ik hier niet verkocht.’

‘Je kunt niet zomaar een % kiezen dat is niet onderbouwd. Je moet het per product berekenen . En dan kijken of het concurrerend is.’

Workshops bij voldoende belangstelling

Er is nog wel wat onduidelijkheid en onzekerheid over het doorvoeren van de prijs- en btw-verhogingen, zo mag voorzichtig worden geconcludeerd.
De enquête van Bakkerswereld, BakkerijMonitor en Bakkerij Support wil inzichtelijk maken waar de pijnpunten zitten en hoe bakkers hiermee omgaan. De rapportage, die zoals gezegd gratis wordt toegezonden aan de deelnemers, biedt houvast bij het maken van keuzes. Daarnaast is er, bij voldoende belangstelling mogelijkheid om deel te nemen aan een workshop met onderwerpen als: assortimentsmanagement, calculeren of communicatie.

Wilt u de enquête in vullen? Klik hier.

Reageer op dit artikel