nieuws

De Boterhammenman wil meer smeren voor arme kinderen

Nieuws 674

Johan Muurlink, in Rotterdam beter bekend als Johan de Boterhammenman, wil meer gaan smeren. Muurlink smeert sinds vorig voorjaar elke schooldag boterhammen voor kinderen van twee scholen die van thuis geen lunch meekrijgen.

De Boterhammenman wil meer smeren voor arme kinderen

De leraren delen dit bezorgde brood vervolgens uit aan de kinderen die dit nodig hebben.

Johan Muurlink begon vorig voorjaar met de dienst. ‘Ik zag dat hier behoefte aan is toen mijn zoon zijn boterhammen met een klasgenoot deelde. Nu maak ik iedere dag veertig tot zestig boterhammen’, vertelt de Rotterdammer uit Zuid.

Muurlink startte de Boterhammenman eerst op eigen initiatief, maar na een oproep op Facebook groeide de steun. Inmiddels krijgt hij tweemaal per week van de plaatselijke Albert Heijn overgebleven brood voor de boterhammen en eenmaal per maand komt hier ook beleg en drinken bij.

Bakker Jeroen van Wisse van Jeroen Bakt Brood in Rotterdam Noord levert zuurdesembrood. Muurlink zou graag met meer lokale ambachtelijke bakkers gaan samenwerken.

Ook ‘tienuurtjes’ voor de scholen

De Boterhammenman wil de broodbezorgdienst voor meer kinderen beschikbaar maken. Hij heeft plannen om uit te breiden naar meer scholen in Rotterdam. We zijn in overleg met vijf à zes andere scholen waaronder één in het voortgezet onderwijs.’ Binnenkort wil hij ook tienuurtjes op de scholen gaan bezorgen.

Begin dit jaar bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat inwoners van Rotterdam landelijk de grootste kans op armoede te hebben. 1 op de 5 kinderen leeft in armoede, de helft van hen langdurig.

Inmiddels heeft de gemeente Rotterdam de actie van Muurlink in de gaten gekregen en helpen trainees van de gemeente hem met het opzetten van een stichting.

Reageer op dit artikel