nieuws

Callebaut zet duurzaamheidsproject cacaoplantages op de kaart

Nieuws 904

Chocoladeproducent Barry Callebaut geeft voor het eerst op grote schaal aandacht aan het duurzaamheidsproject Cocoa Horizons. Hiermee wordt het levensonderhoud van cacaoboeren en hun families verbeterd. Per kilo verkochte chocolade draagt Callebaut gemiddeld 15 cent af aan dit project.

Callebaut zet duurzaamheidsproject cacaoplantages op de kaart

Door het kopen van Callebaut chocolade steunt de bakker cacaoboeren via de Cocoa Horizons Foundation. Deze is actief in West-Afrika, met name in de grootste cacaoproducerende landen Ghana, Ivoorkust en Tanzania. Uit deze regio haalt Callebaut een belangrijk deel van de cacao voor de diverse chocoladesoorten, inclusief de roze Ruby-variant.

Op de Beko Najaarsdagen, die maandag en dinsdag plaatsvonden in Nieuwegein, heeft Callebaut voor de eerste keer de nieuwe Cocoa Horizons-campagne aan de bakkerij gepresenteerd. ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen is één van de strategische pijlers van de Barry Callebaut-organisatie’, vertelt sales manager Peter Honders. ‘Ook de klanten van de bakker vragen steeds vaker om transparantie en eerlijke producten. Voor iedere bakker en afnemer van Callebaut is er dan ook een set communicatiemiddelen beschikbaar voor de winkel en voor de website. Zo kan de bakker zelf het verhaal over de duurzame cacao aan zijn klanten vertellen.’

500.000 boeren uit de armoede

De firma Callebaut wil 500.000 cacaoboeren uit de armoede helpen in 2025. Omdat bij de cacaoplantages complete dorpen zijn betrokken die veelal afhankelijk zijn van de opbrengsten uit de cacaobonen, wordt zo de hele gemeenschap geholpen. Honders: ‘Juist de eenvoud en de praktische invulling zijn heel effectief. Alles begint bij het verhogen van de productiviteit. Cocoa Horizons zorgt ervoor dat cacaoboeren geholpen worden met het herplanten van betere cacaobomen die een hogere opbrengst geven. Boeren leren in speciale educatieprogramma’s om hun bomen beter te verzorgen.  Zo is er een cacaoboom ontwikkeld die beter tegen ziektes kan en vier keer zoveel pods oplevert’, vertelt Peter Honders. Pods zijn de peulen waarin de cacaobonen groeien. In een pod groeien 40 tot 50 cacaobonen.

Eerlijke prijs

In de cacao-gemeenschappen helpt Cocoa Horizons om kleine coöperaties op te richten die eerlijke prijzen voor cacaoboeren garanderen. ‘En er komen meer veranderingen tot stand’, vertelt Peter Honders enthousiast. ‘Het project draagt ertoe bij dat allerlei voorzieningen rond de plantages worden aangelegd of verbeterd. Het gaat onder meer om de aanleg van waterputten, scholen die worden gebouwd en uitgerust met goed lesmateriaal waarbij tevens wordt gezorgd voor goed opgeleide leraren. Kinderarbeid moet volledig uit de keten verdwijnen en vrouwen krijgen eerlijker kansen.’

Reacties van bakkers

Peter Honders

Veel bakkers op de Beko Najaarsdagen waren enthousiast over de eenvoud en de effectiviteit van het Cocoa Horizons programma. Honders: ‘Veel bakkers wisten niet dat ze door het kopen van Callebaut-chocolade automatisch dit programma ondersteunen. Daarom vertellen we dit verhaal.’

Reageer op dit artikel