nieuws

Beko Najaarsdagen in volle gang – teller speculaasinzendingen loopt maar door

Nieuws 1189

De Beko Najaarsdagen in Nieuwegein zijn in volle gang. Leveranciers laten zich van hun beste kant zien met reeds beproefde producten en nieuwe creaties. Peter Bienefelt, Michel Schröder, Hidde de Brabander en Dré Eversteijn geven vakdemonstraties. Het aantal inzendingen voor de Speculaaskeuringen is de eerste dag al hoger dan bij voorgaande edities.  

Beko Najaarsdagen in volle gang – teller speculaasinzendingen loopt maar door
De inzendingen voor de speculaaskeuring overtreffen tot nu toe de inzendingen voor eerdere edities. Foto: Herbert Wiggerman

De Beko Najaarsdagen in het NBC-congrescentrum in Nieuwegein duren nog tot en met dinsdag 25 september. Bezoekers worden dit jaar met golfkarretjes gehaald en gebracht van en naar de parkeerplaatsen, zodat ze fit aan de beurs kunnen beginnen.

De beurs begint met een onthaal door de leden van het hoofdbestuur. Het Beko-bestuur wil zich van zijn beste kant laten zien en staat transparantie voor. Leden kunnen alles vragen onder het mom van BLOE: Betrouwbaar, Loyaal, Open en Evenwichtig. Dit zijn de kernwaarden uit de strategie van Beko Coöperatie.

Teller speculaaskeuring loopt door

Als vanouds zijn er de speculaaskeuringen, waarvan ieder jaar gretig gebruik wordt gemaakt. Beko wil hiermee de kwaliteit van de speculaas van de ambachtelijke bakkers verhogen, zeker ten opzichte van het supermarktkanaal.

Dit jaar zijn de leden aangespoord zich vooraf in te schrijven, zodat de registratie vlotter verloopt. Halverwege de eerste dag is het aantal speculaasinzendingen al ruim hoger dan bij vorige edities. Om 14.20 staat de teller op ruim 150, laat een van de Beko-medewerkers aan de registratietafel enthousiast weten. De keuring betreft speculaasjes met en zonder amandelen en gevuld speculaas. Vorig jaar zijn verspreid over twee dagen 277 keuringen gedaan. De verwachting is dat dit aantal ruim wordt overschreden.

De opzet van de speculaaskeuring is dit jaar iets aangepast; juryvoorzitter Frank van Sprang wilde graag de consumentenjury en de vakjury van elkaar scheiden, omdat de consumentenjury mede de verpakkingen keurt. Daar mag de vakjury zich niet door laten leiden, die keurt sec op product.

De uitslagen van de speculaaskeuringen volgen woensdag: per regio worden winnaars per productgroep bekendgemaakt. Daarmee kan het aantal winnaars op 36 uitkomen, mits de producten tenminste een 7 scoren. Uit de regiowinnaars over alle productgroepen wordt één winnaar bekendgemaakt: de Lekkerste Speculaasbakker van Nederland.

(Tekst loopt door onder de video)

Tulbandmania vakdemo’s

Naast het ruime aanbod van de leveranciers, komen de bezoekers op baktechnisch vlak aan hun trekken. Daarvoor heeft Beko Coöperatie niet de minste ‘goden’ naar de beursvloer gehaald:

Baba’s au Ruhm

Dré Eversteijn (vaktechnisch adviseur bij Debic) en Michel Schröder (baktechnisch adviseur bij Beko) laten zien hoe bakkers volop kunnen spelen met cake-tulbanden. Nieuwe bakvormen uit Italië maken het mogelijk; die zijn niet alleen rond, maar ook konisch en vierkant.

Wereldkampioen Peter Bienefelt laat zien hoe die vormen ook zijn toe te passen met brood in plaats van cake.

Even verderop demonstreert patissier Hidde de Brabander hoe je Baba’s au Ruhm, maakt. Hidde maakt de alcoholvrije variant met rozenwater: een makkelijk en vrij snel te maken origineel recept.

Reageer op dit artikel