nieuws

BD Graan opende nieuwe fabriek voor biologisch meel

Nieuws 541

BD Graan in Middenmeer nam vorige week officieel een nieuwe productieruimte in gebruik. De groothandel in biologisch graan verwerkt in de nieuwe fabriek granen tot meel en melanges.

BD Graan opende nieuwe fabriek voor biologisch meel
Beeld: BD Graan

Biologische bakkers kunnen bij het bedrijf rechtstreeks meel op maat in de juiste samenstelling en met het juiste vochtgehalte bestellen. De producten gaan daarnaast via de groothandel naar biologische bakkerijen, groothandels en supermarkten.

De biologische gerst, tarwe, haver, rogge, spelt, boekweit en gierst die BD Graan verwerkt komt deels uit de regio, deels van elders en deels uit het buitenland. Een klein deel wordt op eigen land geteeld en als lokaal product uitgeleverd. Het graan gaat ook naar collega-molenaars.

Akkerbouwbedrijf

Het akkerbouwbedrijf van zestig hectare in de Wieringermeer in Noord-Holland is in de afgelopen jaren verbreed met de teelt van biologische granen waaronder tarwe, spelt, gerst en haver. Het bedrijf is vijftig jaar geleden begonnen door Jelte Wiersma en voortgezet door dochter Ank, schoonzoon Harry Donker en hun zoon en opvolger Jan.

De gewassen zijn jarenlang in op het eigen bedrijf verwerkt totdat investeren in een moderne maalderij met een grotere capaciteit noodzaak werd. De nieuwe productielocatie van de familie Donker heeft nu een verwerkingscapaciteit van zo’n 3.000 ton per jaar.

BD Graan

De moderne fabriek van BD Graan verwerkt niet alleen de granen van eigen land, maar ook gewassen van Nederlandse biologische collega-boeren en buitenlandse granen zoals boekweit, gierst, rijst of quinoa.

In de fabriek vindt het pellen, schonen en malen van de eigen tarwe, gerst, haver en rogge plaats, aangevuld met granen uit het buitenland.

Ook muesli wordt bij BD Graan verwerkt tot kant-en-klaar product dat via de groothandels terecht kan komen in winkels zoals biologische supermarkt Ekoplaza.

Alle granen die worden gemalen moeten voldoen aan dezelfde eisen als de reguliere granen. Ank Donker: ‘We zijn altijd op zoek naar zaaigraan met goede bakcijfers, maar ook de natuur heeft hier zijn invloed op. We kunnen de bakgranen intern controleren op bakkwaliteit in ons eigen laboratorium.’

Samenstellen op klantniveau

In de verwerking en processing van de granen zijn het op klantniveau samenstellen van het graan, meel en de graanvlokken en ook het bepalen van het vochtgehalte belangrijke aspecten voor de uitlevering in 25 kiloverpakkingen. Harry Donker: ‘Alle producten hebben productspecificaties die afnemers kunnen opvragen. Goede biologische granen moeten beantwoorden aan de hoge verwachtingen van de bakkers die er mooie stoere stevige broodproducten van willen maken. Zo zit er in het graan voor een goede houdbaarheid maximaal 15 procent vocht, voor graanvlokken die langer houdbaar moeten zijn, is dit 12 tot 14 procent.’

Het vernieuwde proces kent enkele innovaties zoals rvs silo’s die goed schoon zijn te houden, nieuwe stenen waarop de granen worden gemalen en de procesbewaking werd verbeterd met metaaldetectie.

De fabriek is energieneutraal ingericht, in lijn met de biologische bedrijfsvoering van het akkerbouwbedrijf. De energie voor het productieproces wordt opgewekt met eigen windmolens en zonne-energie.

Reageer op dit artikel