nieuws

Bakkers geven in groten getale mening over btw-verhoging

Nieuws

Ruim 170 bakkers hebben in twee dagen tijd hun mening gegeven over de btw-verhoging en kostprijsstijging op www.bakkersonderzoek.nl. ‘Dat het leeft is bekend, maar dat het zo hard zou gaan, hadden we niet verwacht’, reageert Joep Gommans van Bakkerij Support, mede-initiatiefnemer van het btw-onderzoek online.

Bakkers geven in groten getale mening over btw-verhoging

Het btw-onderzoek in combinatie met de peiling over andere prijsstijgingen, is een initiatief van Bakkerij Support, BakkerijMonitor en Bakkerswereld. Doel is het verzamelen en verschaffen van informatie, meningen en inzichten voor de deelnemende ondernemers. De initiatiefnemers willen hiermee een positieve bijdrage leveren aan de te nemen beslissingen voor de  individuele ondernemers.

 ‘We hebben de enquête zo opgesteld dat een bakker gemiddeld 5 minuten bezig is om die in te vullen. Op 2 oktober verwachten we de resultaten’, vertelt Gommans. ‘Op die manier heeft de ondernemer een heel goed zicht op hoe collega-bakkers omgaan met eventuele prijsverhogingen en de doorvoering van de 3% extra btw per 1 januari 2019. Hoe meer bakkers de enquête invullen, hoe beter.’

Eerste resultaten

Als data-analist heeft Friso Berghuis van de BakkerijMonitor al een aantal voorlopige resultaten. Zo overweegt 44% van de respondenten de prijsaanpassing per 1 januari 2019 door te voeren. Ook is 58% bereid om de psychologische prijzen los te laten en beseft een grote meerderheid dat dit ten koste kan gaan van de afzet van producten.

Berghuis: ‘De uitkomsten van het onderzoek zullen we op een aantal belangrijke punten toe gaan lichten, zodat de bakkers niet alleen de cijfermatige terugkoppeling hebben, maar ook gedegen advies krijgen.’

Aanleiding voor het onderzoek

Ondernemers in het MKB krijgen de komende tijd te maken met prijsverhogingen als het gaat om grondstoffen en btw. Grondstofprijsverhogingen in de bakkerij worden dit najaar verwacht; in januari 2019 gaat bovendien de btw omhoog van 6 naar 9 procent. Medio 2018 was er een loonsverhogingsronde. De centrale vraag is hoe bakkers met deze kostenstijging omgaan en wat zij doorberekenen.

Reageer op dit artikel