nieuws

Bakkerij Visee Haarlem sluit deuren na onverwacht bezoek

Nieuws 2905

Zaterdag 22 september is het precies een week geleden dat Bakkerij Visee in Haarlem haar deuren sloot. Vrij plotseling voor de klanten, maar wel definitief. Eigenaren Wim en Clare Brabander hebben de zaak onverwachts verkocht en gaan een nieuwe toekomst tegemoet. 

Bakkerij Visee Haarlem sluit deuren na onverwacht bezoek
Bakkerij Visee aan de Rijksstraatweg in Haarlem Noord is inmiddels verkocht. Foto: fb

De verkoop van Bakkerij Visee aan de Rijksstraatweg in Haarlem Noord is er een van ‘an offer you can’t refuse’.  Het was in april 2018 dat een bezoeker de winkel binnenliep en vroeg of het pand te koop was. ‘Het is een ongelooflijk verhaal, ik dacht dat het een grap was, dat we in Bananasplit terecht waren gekomen’, vertelt eigenaresse Clare Brabander. ‘Maar toen hij aanhield, heb ik gezegd: kom maar mee naar achteren, naar de bakkerij, dan bespreken we het met m’n man.’

Mondhygiëniste

De potentiële koper bleek serieuze plannen te hebben voor het vestigen van een praktijk voor mondhygiëne; zijn vrouw runt al zo’n praktijk maar kampt met ruimtetekort. Vandaar zijn spontane zoektocht en deze plotselinge verkoop, hoewel die tot en met het rondkrijgen van de financiering toch nog tot 13 september duurde. ‘Het leek eeuwen te duren’, vertelt eigenaresse Clare Brabander. ‘Wij wisten het in april natuurlijk al, maar er moet dan zo veel geregeld worden. Het was wel heel spannend.’

Klandizie liep terug

Wim (58) en Clare (54) Brabander waren nog niet van plan hun bakkerij te verkopen, die zij in 1985 overnamen van de vorige eigenaar met de naam Visee. Maar ze zagen al wel dat de klandizie en het winkelbestand in Haarlem Noord achteruit gingen, terwijl de concurrentie even verderop in de buurt toenam. ‘Verderop is een filiaal van een andere bakker geopend. En aan de overkant staat een school en die ineens een continurooster kreeg waardoor de leerlingen tussen de middag geen snacks meer kwamen kopen. In dertig jaar tijd hebben we hier drie slagers, een groenteboer, de Zeeman, een bloementent en de drogisterij zien verdwijnen. Dit was een goed moment voor ons.’

Werk zoeken

De klanten bedankten hun bakker met bloemen.

De ondernemers zijn erg blij met de onverwachte ontwikkeling. Het bakkersechtpaar gaat op zoek naar een andere woning, want ook de woning boven de bakkerij is verkocht. Beiden gaan bovendien werk zoeken, want ‘we moeten nog even’, zoals Clare Brabander vertelt. Wim Brabander wil als bakker aan het werk blijven en zal proberen werk bij een collega te vinden. Clare Brabander is vooral blij met de vrijheid die de verkoop van de bakkerij haar brengt. ‘Ik wil vrij zijn, iets gaan doen met bezorging, meer naar buiten toe. Ik heb tot nu steeds in de winkel gestaan, met veel plezier, maar nu ga ik iets anders doen.’

Klanten vinden het jammer

De enige medewerker in de winkel gaat aan het werk bij haar dochter die een sportcentrum runt. ‘Dat deed ze al een of twee ochtendjes. Bij ons was ze al van vier naar drie ochtenden gegaan. En voor haar betalen we van harte de transitievergoeding, ze is altijd heel goed voor ons geweest en stond altijd klaar’, aldus Clare Brabander.

De sluiting viel de klanten wel rauw op het dak, vertelt de onderneemster. ‘Zo snél, zeiden ze. En dat ze het heel erg jammer vinden, ook voor de buurt. Ze vroegen waar ze nu hun brood moesten kopen. Maar de meesten zijn wel heel blij voor ons.’

Reageer op dit artikel