nieuws

NS stopt uitbating Smullers, Starbucks en Broodzaak

Nieuws

NS stopt uitbating Smullers, Starbucks en Broodzaak
Foto: Roel Dijkstra / Fred Libochant

Het is de Nederlandse Spoorwegen (NS) gelukt om partijen te vinden voor de overname van retailformules Broodzaak, Smullers en Starbucks op zijn stations. Daarbij gaan er geen banen verloren.

De verkoop van de exploitatierechten is onderdeel van een nieuwe strategie waarin de NS zich nadrukkelijk wil richten op betere ‘deur tot deur’-treinreizen en stations, zo zegt het bedrijf tegen RTL Z.

Per 1 december is de exploitatie van Broodzaak in handen van HMSHost. De filialen van Starbucks gaan per 1 januari over naar de Britse cateraar SSP en vanaf februari wordt de Franse retailer Lagardère de nieuwe uitbater van Smullers. Hoeveel deze partijen betalen voor de overnames wordt niet openbaar gemaakt, zegt NS-woordvoerder Iris Reshef.

Alle medewerkers gaan mee naar nieuwe eigenaren

De afspraak is dat alle 1300 medewerkers van de drie ketens met gelijke arbeidsvoorwaarden mee gaan naar de nieuwe eigenaren. Bij de stationswinkels van Smullers werken ongeveer 400 medewerkers, bij de Broodzaak zo’n 400 en bij Starbucks op de stations circa 500 medewerkers. Alle betrokken medewerkers zijn op de hoogte gebracht.

Veel interesse in de formules

Volgens Reshef was er ‘brede interesse’ in de drie retailformules. ‘Na alle inschrijven zijn dit de drie beste kandidaten gebleken. Daarbij was de voorwaarde dat de NS inspraak houdt op belangrijke terreinen zoals openingstijden en dienstverlening. Ook willen we voorkomen dat er straks vier frietzaken naast elkaar zitten op een station.’

NS houdt Kiosk, AH to go en Julia’s zelf

De winkels en supermarkten van Kiosk, AH to go, Julia’s, StationsHuiskamer en Railcatering blijven wel in handen van NS. Die zijn volgens het bedrijf ‘nauw verbonden met het leveren van een goede treinreis’ en blijven daarom in eigen beheer.

Reageer op dit artikel