nieuws

Nederlands patent op teff inzet voor internationale arbritrage

Nieuws 934

Ethiopië vecht het patentrecht op de graansoort teff aan. Het patent ligt bij twee Drentse landbouwkundigen, die teff steeds populairder zien worden in het Westen. Onder meer de grotere vraag naar glutenvrije producten draagt daaraan bij. Ethiopië vecht het patent vooral aan om exportredenen.

Nederlands patent op teff inzet voor internationale arbritrage
Teff op het land.

Voor Ethiopiërs is teff het hoofdingrediënt van hun nationale gerecht injera. Dat zijn sponzige, lichtzure pannenkoeken. Teff is een glutenvrije graansoort die rijk is aan mineralen als calcium, magnesium en zink. Daarnaast zit het vol eiwitten en vezels.

Patent sinds 2003

Hans Turkensteen en Jans Roosjen uit Hooghalen hebben sinds 2003 patent op het product. In dat jaar kregen de Drentse landbouwkundigen twaalf soorten teff per post opgestuurd vanuit Ethiopië. Ze zagen potentie in de graansoort en zaaiden in de Veenkoloniën de eerste 820 hectare in met dit gewas.

De volgende stap was de aanvraag van twee patenten bij de Octrooiraad in Den Haag, zo meldt rtv Drenthe. De een voor het ‘meelmengsel omvattende teffmeel’, en de ander voor de ‘verwerking van nagerijpt teffmeel’. De patentaanvraag wordt uitgebreid voor Duitsland, België, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Gaat het om injera?

Het patent ligt onder meer gevoelig in Ethiopië omdat het product het hoofdingrediënt is van injera, een zeer populair gerecht in het Afrikaanse land. Maar volgens Turkensteen ligt het genuanceerder. Hij en Roosjen willen helemaal niet de injera van de Ethiopiërs afpakken. ‘Dat bestaat al duizenden jaren, het zou idioot zijn om daar patent op te vragen. Als ze daar specifiek een zaak tegen hadden aangespannen, was die na een keer ademhalen klaar’, zegt Turkensteen tegen RTV Drenthe.

Het patent is volgens Turkensteen zo breed geformuleerd dat alle teff-producten eronder vallen, ook injera, zegt Turkensteen. ‘Het gaat mij erom dat er met teff ook allerlei andere producten kunnen worden gemaakt. Moderne bakproducten, zoals teffbrood- en koeken. Daar hebben we patent op.’

Economische voorsprong

Volgens de landbouwkundige moet je de stap van de Ethiopische regering veel breder zien. ‘De moderne westerse wereld heeft een flinke voorsprong op economisch gebied. Zij willen daarom graag aansluiting vinden. En dit is een typisch Afrikaanse manier’, zegt Turkensteen.
‘Quinoa- en glutenvrije producten zijn enorm in opkomst. De Ethiopiërs gaan zich daarom nu verdiepen in de patentrechten.’

Volgens de Drenten zijn de Afrikanen in het verleden slecht behandeld en hebben ‘wij in het Westen iets goed te maken’, redeneren ze. Het is alleen jammer dat ze het zo aanpakken en niet eerst contact met ons hebben gezocht.’

Patentrecht terugwinnen

De Ethiopische regering stapt naar het ICC Hof van Arbitrage in Parijs, waar de grote zakenruzies als deze onder het vergrootglas worden gelegd. ‘De afgelopen negen maanden zijn er uitgebreide pogingen gedaan Ethiopië’s patentrecht op teff terug te winnen’, zei Getahun Mekuria, minister van wetenschap en technologie, onlangs in het Ethiopische parlement.

Omdat onderhandelingen en campagne voeren geen zoden aan de dijk zetten, zit er volgens Mekuria niks anders op ‘dan ons recht te halen langs juridische wegen’. Daarom hoopt de regering op meer succes bij het Hof van Arbitrage van de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs.

Reageer op dit artikel