nieuws

Jochen Baier en Salvador plà Petit wereldbakkers 2018

Nieuws

Jochen Baier en Salvador plà Petit wereldbakkers 2018
Jochen Baier (links) en Salvador pla Petit. Foto: UIBC

De Internationale Unie voor de Bakkerij en Patisserie (UIBC) heeft de wereldbakker en wereldpatissier  van het jaar 2018 bekendgemaakt. Jochen Baier uit Duitsland is Wereldbakker van het jaar, Salvador plà Petit uit Spanje draagt diezelfde titel voor de patisserie.

Het UIBC heeft Baier en Plà Petit verkozen na een evaluatie van zeven uiteindelijke kandidaten uit Duitsland, IJsland, Spanje, Zweden en Taiwan. In de weging van de jury zijn de prestaties van de bakkers en banketbakkers meegenomen op het gebied van professionele carrière, publicaties, succes in wedstrijden, marketinginspanningen en innovatieactiviteiten in de broodbakkerij- en de zoetwarenbakkerij (patisserie, chocolade, suikerwerk). De jury bestaat uit negen leden uit acht landen.

Een nipte overwinning

‘Het was een zeer nipte overwinning omdat alle kandidaten uitstekende referenties hadden’, zegt Antonio Arias, voorzitter van de UIBC. ‘Het kiezen van de beste van zulke grote professionals is geen gemakkelijke taak. We feliciteren alle kandidaten voor het geweldige werk dat ze doen in en voor de bakkerij- en zoetwarensector.’

Uiteindelijk waren het Jochen Baier en Salvador plà Petit die de race wonnen. The World Baker en World Confectioner of the Year 2018 ontvangen hun Awards tijdens het UIBC Congress 2018 op de IBA in München, komende september.

Ze zullen daar een speciaal UIBC-broodrecept en een artistiek showstuk of dessert maken voor het galadiner, waarbij ze hun prijs in ontvangst nemen. Hun missie in het jaar 2019 is om het beroep en het werk van de UIBC te promoten bij publieke evenementen en activiteiten over de hele wereld.

Dolblij met eretitels

Beide heren zijn voorgedragen door de bakkerij-organisaties in eigen land. Ze zijn overweldigd door de vele media-aandacht en dolbij met hun eretitels.

Baier: ‘Dit is een absolute eer en het hoogtepunt van mijn professionele carrière. Ik ben heel blij. Ik dank de UIBC voor hun beslissing en de Centrale Bond van Duitse Bakkers (Zentralverband des Deutschen Bäckerhandwerks) voor mijn nominatie. Ik was, ben en zal altijd een bakker blijven. De passie voor de bakkerij zit diep geworteld in het hart.’

Michael Wippler, voorzitter van de Centrale Bond van Duitse Bakkers, is ook tevreden: ‘We feliciteren Jochen Baier met zijn titel, die hij absoluut terecht mag dragen. Jochen Baier is niet alleen een succesvol zakenman en bakker uit passie, met zijn inzet is hij ook een geweldig voorbeeld van onze branche.’

Baier, geboren in 1972, is de zesde generatie die het bedrijf in Herrenberg runt. Als ‘World Baker of the Year 2018’ vervangt hij nu de Spanjaard Jordi Morera.

Bakkersgilde in Valencia

Salvador plà Petit maakt deel uit van het bakkers- en banketbakkersgilde van Valencia. Hij is eigenaar en beheerder van de bakkerij Monpla en bakker in Valencia, opgericht in 1972 en gespecialiseerd in hoogwaardig gebak, speciaal brood, zoet en hartig gebak. Plà Petit is voorgedragen door de Spaanse Confederatie voor de brood- en banketbakkerij.

Pla is al even gelukkig met zijn prijs als Baier. ‘Op persoonlijk niveau was het alsof je een kers op een perfecte taart zette. Het is het gelukkigste moment in mijn leven na de geboorte van mijn dochter,’ zegt hij. Hij bedankte het Gilde van Bakkers en Banketbakkers van Valencia en Ceoppan voor hun steun. En deelt de eer die hij nu draagt met zijn team, waarmee hij ‘modern en mooie gebak maakt, wat alleen maar lukt dankzij constant en consciëntieus werk.’

Reageer op dit artikel