nieuws

Wondergraan tritordeum hypet bij landelijke media

Nieuws

Wondergraan tritordeum hypet bij landelijke media
De Commandeursmolen in Maastricht maalt tritordeum voor onder meer De Bisschopsmolen. Foto: Commandeursmolen

De landelijke media hebben het ‘wondergraan’ Tritordeum ontdekt nu de Tour de France is begonnen. Frank van Eerd is overvallen ‘door wat er nu gebeurt met tritordeum’, zegt de bakker van De Bisschopsmolen in Maastricht. Ook ketenmanager Wiro Nilessen en hoogleraar Fred Brouns zien de hype.

Tritordeum is zo’n twee jaar geleden naar Nederland gehaald door Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht en Wiro Nillesen, ‘ketenregisseur’ van de Kollenberger spelttelers, een groepje boeren in Zuid-Limburg dat vijf jaar geleden mede aan de wieg stond van de spelt-hype in Nederland. Na vijf jaar spelt was het tijd voor iets nieuws, zegt Nillesen. Hij vroeg of Van Eerd  nog iets wist.

Op zijn beurt trad Van Eerd in overleg met hoogleraar Fred Brouns, kenner van granen en hoogleraar voeding aan de Universiteit Maastricht. ‘Hij gaf de keuze uit twee soorten Triticale en Tritordeum’, vertelt Van Eerd. Triticale kende Van Eerd; hij vindt het product wat te zuur. Het wordt veel in de veevoederindustrie gebruikt. Tritordeum sprak hem meer aan.

Betere vertering

Tritordeum, dat is ontstaan door een kruising tussen harde tarwe (triticum durum) en wilde gerst (hordeum chilense), bleek een betere optie. Franks broer was in die tijd in Spanje, om producten aan Team LottoNL-Jumbo te leveren. Hij nam zes baaltjes tritordeum mee naar Nederland. Frank van Eerd ging ermee aan de slag om te zien of het geschikt zou zijn voor brood. En daarmee een mooie aanvulling op het graan de Limburgse telers verbouwden.

Dat bleek het geval. Enkele bakkers in Nederland gebruiken inmiddels dit nieuwe graan, dat vanwege een lager glutengehalte een betere vertering en een hoge voedingswaarde heeft. Het Bakery Institute in Zaandam doet er actief proeven mee om de mogelijkheden van het Spaanse graan te ontdekken.

Landelijke media duiken erop

Ook de landelijke media hebben tritordeum nu ontdekt: wondergraan en wonderbrood wordt het genoemd in de hype. Dat laatste komt mede doordat tritordeumbrood goed scoort bij renners aan wielertoeren. Nu de Tour de France is begonnen, en onder anderen Steven Kruijswijk wel vaart bij tritordeumbrood, is de hype compleet. Tom Dumoulin doet het beter op Spelt Quinoa Haverbrood

Ritzeges dankzij graansoort?

De Volkskrant publiceerde afgelopen week een uitgebreid artikel over het Spaanse graan: ‘In Maastricht wordt een soort wonderbrood gebakken van een nieuwe graansoort: tritordeum. Wielrenners zijn er nu al gek op. Als de renners die tritordeum eten straks met de besten mee omhoog rijden, dan komt dat natuurlijk omdat ze hard kunnen fietsen. Maar ook omdat ze goed hebben ontbeten. Spelt-, quinoa- en haverbrood zitten standaard in het ochtendmenu van de Nederlandse wielrenners. Maar dit jaar staat er iets nieuws op hun ontbijttafel: brood van tritordeum, een nieuw ‘wondergraan’.

RTL4, Paul Rabbering op Radio2 en Radio 538; Frank van Eerd heeft ze allemaal te woord gestaan. ‘Ik ben overvallen door wat er nu met tritordeum gebeurt’, vertelt de bakker. Hij stoort zich aan het beeld dat Albert Heijn tritordeum op de markt zou hebben gebracht. ‘De bakkers waren eerst.’ De 720 Albert Heijn-winkels verkopen overigens brood mét tritordeum, niet 100%-tritordeum.

Bij Jinek?

Van Eerd is de bakker van de twee Nederlandse wielerploegen SunWeb en LottoJumbo: beide ploegen eten zijn brood. Zodra de eerste Nederlandse renner een tourrit wint, ligt de uitnodiging aan Van Eerd door tv-programma Jinek klaar. De bakker heeft die op voorhand aanvaard, omdat hij graag het belang van goede voeding uitlegt. ‘We moeten terug naar de bron van brood; geen doping meer in ons brood. Geen toegevoegde suikers of bvm. Die suikers zorgen voor de slechte vertering. Als je het goede proces gebruikt, bakt de suiker die van nature in brood zit eruit. Op langzaam gefermenteerd brood doen de sporters het goed.’

Het is bij overigens bij alle bakgranen zo dat het vooral het proces bepalend is voor de vertering, niet zozeer het graan, aldus Van Eerd uit. ‘Langzaam telen, de manier van malen, het proces van bakken. Het is het verschil tussen fast food en slow food. Ik ben een voorstander van langzaam gefermenteerd brood.’ Dankzij de vele aandacht in de landelijke media, ziet de bakker zijn webwinkel ontploffen. ‘Iedereen wil tritordeumbrood bij ons bestellen’, wielrenners twitteren elkaar, het is ongelooflijk op het moment.’

Brouns matigt verwachtingen

Oude granen zijn hip, zegt hoogleraar Brouns in het artikel van de Volkskrant. ‘Dus springt iedereen er bovenop.’ Brouns noemt tritordeum ‘een interessant nieuw graan’, maar waarschuwt voor overdreven verwachtingen. ‘We weten er eigenlijk nog weinig van. Het is nog volop in onderzoek.’ Van spelt werden ook wonderen verwacht. Maar als je het op de keper beschouwt, blijft daar weinig van over, benadrukt Brouns. ‘Er blijkt nauwelijks verschil te zijn tussen spelt en tarwe.’

Tritordeum mag dan minder gluten bevatten, het bevat nog steeds wel gluten en is daarom ongeschikt voor mensen met een glutenallergie. Het gewas gedijt vooral onder droge en warme omstandigheden. ‘Dat heb je vooral in mediterrane landen. Voor Nederlandse boeren is het niet interessant.’

Reageer op dit artikel