nieuws

Start-up tritordeum dingt mee naar €100.000 in Pepsico-contest

Nieuws

Start-up tritordeum dingt mee naar €100.000 in Pepsico-contest
Brood gemaakt van tritordeum, een kruising tussen harde tarwe (triticum durum) en wilde gerst (hordeum chilense) die een lager glutengehalte kent. Foto: Commandeursmolen

Tritordeum is één van de 10 finalisten die deelnemen in de strijd om €100.000 in de door PepsiCo opgezette Nutrition Greenhouse-contest. Doel van deze uitdaging is start-ups in de voeding uit te dagen zich te ontwikkelen tot een volwaardig en duurzaam bedrijf. Over een halfjaar wordt de winnaar bekend.

De verkozen start-up, waaronder tritordeum, die de €20.000 startgeld het best weet om te zetten in een schaalbare groei met een duurzaam karakter wint €100.000. PepsiCo is hierbij de aanjager door niet alleen in eerste instantie €20.000 ter beschikking te stellen maar ook haar netwerk, coach en het e-learning-concept van PepsiCo. De wedstrijd heet de Nutrition Greenhouse-contest.

Tritordeum is bijzondere kruising

Tritordeum is een innovatieve graansoort verkregen door natuurlijke kruising met durum en wilde Chileense gerst. Deze bijzondere kruising heeft in de jaren 70 plaatsgevonden in Cordoba. Het uitgangspunt van deze kruising is een gewas te verkrijgen dat geschikt is voor het droge en warme klimaat in Spanje en op arme bodems. Zodat de boeren in die regio een bestaansrecht behouden door het veranderende klimaat. Onlangs heeft tritordeum de Sustainable Food Award gewonnen.

In 2013 hebben de ontwikkelaars tritordeum op de Europese markt gebracht, momenteel wordt tritordeum vooral geteeld in de Mediterrane Landen (Spanje, Italië en Frankrijk) de teelt is zich ook naar andere droge gedeeltes zoals Australië aan het uitbreiden.

Lager aandeel gluten

De smaak van tritordeumbrood kenmerkt zich door een lichtzoete smaak en een korte bite. Naast de het duurzame karakter van dit graan is ook de smaak en kleur anders dan dat we gewend zijn van tarwe. Tritordeum leent zich goed voor bijvoorbeeld het bakken van brood ondanks het 40% lagere aandeel gluten (gliadine). Door de andere gluten samenstelling is tritordeum aantoonbaar beter verteerbaar. Klinisch onderzoek wijst dit uit.

Wielrenners ontbijten met tritordeum

De wielrenners van LottoNl-Jumbo en Team Sunweb ontbijten tijdens de Tour de France met het voedzame tritordeumbrood, dat door de Bisschopsmolen van Frank van Eerd wordt gebakken.

Tritordeum bevat meer eiwit, vezels, anti-oxidanten en meer onverzadigde vetzuren dan tarwe. De goudgele kleur van het brood komt door het hoge aandeel luteïne in tritordeum. Luteine is niet alleen goed voor de ogen maar ook voor de prestaties van de renners tijdens de tour. Dylan Groenewegen heeft inmiddels al 2 keer de goudgele trui mogen dragen.

Overige 9 start-ups

Naast Tritordeum zijn er nog 9 andere finalisten die meedingen naar de Nutrition Greenhouse-contest.

  • A1C Foods (Israel) – Low-carbohydrate food products, such as chocolate and ice cream, using a formula designed to lower the glycemic index without use of artificial sweeteners.
  • Agrasys (Spain) – The company behind Tritordeum – a Mediterranean cereal made from a combination of durum wheat and a wild barley, with nutritional and agronomic benefits that is suitable for a wide range of cereal-based foods and beverages.
  • Gryö (France) – Organic snacks made with alternative proteins – including algae and plant-based proteins.
  • Le Petit Béret (France) – Non-alcoholic wine produced without fermentation, preservatives or sulphites.
  • Nibble Protein (UK) – High-protein, gluten- and dairy-free bites made with less sugar. Suitable for vegan and diabetic diets.
  • Revolicious (UK) – Ready-to-eat dairy- and gluten-free smoothie bowls, made with a 100% natural ingredient base of coconut milk, banana and flax seeds.
  • Rokit Pods (UK) – Organic, vegan-friendly drinks capsules compatible with a range of well-known coffee machines.
  • The Sprouted Grain Company (Israel) – Easy-to-digest whole grains, legumes, flours, nuts and seeds, with a long shelf life.
  • Welldrinks (Bulgaria) – Creates Qwell, a new brand of functional beverages, made by combining hydrolysed collagen with vitamins and minerals for healthier hydration.
  • Yofix (Israel) – Clean-label vegan and soy-free fermented dairy alternatives.

Reageer op dit artikel