nieuws

Reddingsactie Limburgse kers werpt vruchten af

Nieuws 575

Reddingsactie Limburgse kers werpt vruchten af
Limburgse kers Foto: Nilessen

De reddingsactie voor de Limburgse zure kers – de morel – werpt vruchten af. Telers, groothandelaren en bakkers hebben dit Limburgse superfood in de armen gesloten. ‘Goed voor de gezondheid en de Limburgse vlaaicultuur’, zegt ketenmanager Wiro Nilessen.

Ruim een half jaar geleden waren de geluiden minder rooskleuring, maar de reddingsactie die ruim een halfjaar geleden door de gehele keten heen is gestart, met de bakkers als niet onbelangrijke spelers, helpen de vrucht erbovenop.

Dat de telers nu positiever zijn, komt door het opgestelde reddingsprogramma. Dat kwam tot stand dankzij de Sittardse ketenregisseur Wiro Nillesen, die ook de telers van Kollenberger spelt en het ‘wondergraan’  tritordeum met succes bijstaat.

Anders zou de kersensoort binnen vijf jaar definitief verdwenen zijn uit Limburg, aldus Nilessen. ‘Geen bloeiende boomgaarden meer in het landschap. Geen Limburgse vlaaien meer, belegd met Limburgse morellen. Wat over zou blijven, waren landschappen met maisstengels en aardappelplanten. En vlaaien belegd met goedkope Poolse en Hongaarse kersen.’

Fair pricing

Nillesen heeft het wantrouwen tussen telers, inblikkers, groothandel en bakkers weten op te heffen, meldt dagblad De Limburger. Dat resulteerde in het systeem van ‘fair pricing’. Nilessen: ‘Fair pricing betekent dat iedereen in de keten een faire prijs in euro’s ontvangt voor zijn werk. De teler is ervan verzekerd dat hij vijf jaar lang een minimumprijs van €0,85 per kilo kersen ontvangt. Daarmee kan hij overleven.

Acht telers hebben de Coöperatieve Telersvereniging ‘De Limburgse morel’ opgericht. Ruim 90 procent van de telers heeft zich inmiddels aangesloten bij de vereniging.

Kersen niet te duur

De grote vrees van bakkers dat deze €0,85 per kilo kersen een zure kersenvlaai erg duur gaat maken, is niet terecht, aldus Nillesen. ‘Een vlaai met Limburgse zure kersen zal maximaal €0,50 duurder worden dan een vlaai met Poolse kersen.’

Niet veel, gezien de vele gezondheid bevorderende eigenschappen van de Limburgse zure kers, geeft Frank van Eerd van de Bisschopsmolen in Maastricht aan. ‘Er is wetenschappelijk bewijs is er dat in de schil en in het sap van de morel een uiterst gezond stofje zit. We zoeken nu naar de beste manier om dit stofje te conserveren voor de vlaaiproductie. Het sap en het kersenbrood worden al door renners van Lotto-Jumbo in de Giro en Tour gebruikt om snel te herstellen. De Limburgse zure kers is echt superfood.’

Teler Scheurs kent ook de vrees van de bakkers. Hij zegt: ‘Bakker Frans Voncken uit Heerlen belegt al jaren vlaaien met die zogenaamde dure Limburgse kersen. Maar in een paar jaar tijd heeft hij steeds meer blikken Limburgse morellen kunnen bestellen. Van zo’n 40 pallets naar 52 pallets.’

Posters voor in de winkel

Vanuit de bakkerswereld, ook in andere delen van het land, neemt de interesse voor de Limburgse zure kers gestaag toe, zegt Joop Tromp van Beko, groothandel in bakkersgrondstoffen, tegen De Limburger. ‘We kopen blikken in bij de ontpitters en maken er pakketten van drie blikken van. Wanneer bakkers kersen nodig hebben kunnen ze die afhalen. Dan hoeven ze zelf niet voor het

Foto: archief Bakkerswereld

opslaan ervan te zorgen terwijl ze wel steeds kersen kunnen hebben.’

Om de Limburgse morel bekender te maken bij de consumenten is met €6.000 subsidie van de Rabobank campagnemateriaal gemaakt. ‘Daarmee kunnen bakkers duidelijk maken dat ze vlaaien met Limburgse zure kersen hebben’, aldus Tromp.

Vijftien Limburgse bakkers

Inmiddels hebben vijftien Limburgse bakkers zich aangesloten bij de reddingsactie, zegt Nilessen. ‘Bakkers beginnen in te zien dat ze zich moeten onderscheiden van de supers, die met goedkope vlaaien stunten. Dat kunnen ze met vlaaien met Limburgse kersen, die zowel goed zijn voor de gezondheid als voor de instandhouding van het landschap en de Limburgsevlaaicultuur. Maar het zou goed zijn als nog meer bakkers meedoen en ook de provincie meer interesse toont voor de redding van dit authentieke Limburgse fruit.’

Reageer op dit artikel