nieuws

Onderhandelingen over Brood- en Bankethuis gaan in najaar verder

Nieuws

Onderhandelingen over Brood- en Bankethuis gaan in najaar verder
Het Sectorhuis is van de baan.

De onderhandelingen over de komst van een sectorhuis in de bakkerijbranche zijn nog altijd in volle gang, maar worden niet voor de zomervakantie afgerond. ‘Alle partijen zijn nog aan boord en de sfeer is goed, maar we hebben iets meer tijd nodig om hier en daar nog wat zaken uit te zoeken’, aldus NBC-directeur Flip van Straaten.

Brancheorganisaties NBOV, NVB en Nebafa bereikten eerder dit jaar samen met het NBC een akkoord in het streven naar samenwerking in een Brood- en Bankethuis. Nadat de eerste stappen op weg naar samenwerking zijn gezet, is het nu zaak dat consensus wordt bereikt over de financiering, huisvesting en bemensing.

De betrokken partijen hebben deze week met elkaar gesproken en de sfeer is goed

‘De betrokken partijen hebben deze week weer met elkaar gesproken en de sfeer waarin dat gebeurt, is goed’, zegt Van Straaten. ‘We hadden verwacht in het begin van de zomer al knopen te kunnen doorhakken, maar de verschillende organisaties hebben nog wat meer tijd nodig om nog enkele zaken goed uit te zoeken. Nu gaat iedereen op vakantie en liggen de gesprekken even stil, maar na de zomer pakken we draad weer op.’

Handen ineen geslagen

De voorzitters van Nebafa, NBOV, NVB, NBT en VBZ sloegen in februari 2017 de handen ineen en besloten hun krachten te bundelen om vanuit een sectorhuis de gezamenlijke belangen te behartigen. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) faciliteert de branche-organisaties hierbij.

De afgelopen maanden is met een aantal werkgroepen onder begeleiding van de Argumentenfabriek aan de contouren gewerkt voor het nieuwe sectorhuis voor de bakkerijbranche, waarbij is uitgesproken dat het Brood- en Bankethuis de overkoepelende belangen van de sector in de buitenwereld behartigt.

Uitgangspunt is samenwerking

Uitgangspunt van de samenwerking is het naar buiten toe spreken met één stem op de gemeenschappelijke  belangen. De initiatiefnemers vinden dat het tij moet worden gekeerd en dat het nu echt tijd is dat het imago van brood en banket wordt verbeterd. Daarnaast moet in het sectorhuis worden samengewerkt op het gebied van kennis en innovatie, gezondheid, transparantie en arbeid.

Idealiter biedt de nieuwe organisatie een fysieke plek aan de hele sector. Dat wil zeggen aan de eigen organisatie en andere aan de bakkerij gelieerde clubs. Het Brood- en Bankethuis levert diensten voor de sector als geheel. Uitgangspunt is tevens dat bestaande organisaties die in het sectorhuis gaan deelnemen zelfstandig blijven opereren, er blijven volgens Van Straaten tenslotte ook afzonderlijke belangen.

Reageer op dit artikel