nieuws

Beko-barometer laat omzetdaling zien

Nieuws 1043

De gemiddelde besteding per bezoek aan de bakkerswinkel is het tweede kwartaal van 2018 weliswaar gestegen met 2,5 procent, het aantal bezoeken is gedaald met bijna 4 procent. Dat maakt dat de omzetindex uitkomt op 98,8 procent, zo blijkt uit de Beko OmzetBarometer.

Beko-barometer laat omzetdaling zien
Het tweede kwartaal van 2018 laat een daling in omzet zien.

De OmzetBarometer van Beko Advies meldt dat in het eerste kwartaal van 2018 de ‘schade’ nog beperkt bleef doordat Pasen in die periode viel. Dat had een positief effect op de gemiddelde besteding. ‘Deze was hoog en kon het lagere aantal kassabonnen nog een beetje maskeren’, aldus Beko Advies.

In het tweede kwartaal is een verdere daling van het aantal kassabonnen te zien naar -3.9%. De gemiddelde besteding was 2,5% hoger. Als gevolg hiervan zakte de omzetindex. Het cumulatief kwam uiteindelijk uit op 98,8% (omzet).

Al met al helaas geen positief verhaal. Bakkerswereld kwam gisteren al met soortgelijke berichten. De supermarkt plust zowel in volume als in geld, terwijl de speciaalzaak achterblijft.

Niet alles kommer en kwel

Toch is niet alles kommer en kwel. Ook binnen de deelnemers van de omzetbarometer ziet Beko grote verschillen. Er zijn nog steeds ondernemers die zich onderscheiden en een plus realiseren. Aan de andere kant zijn er soms winkels binnen dezelfde onderneming met eenzelfde assortiment die een daling laten zien.

Dat betekent dat de lokale omstandigheden de meest belangrijke indicator zijn voor succes. Hoe ontwikkelt de lokale markt zich en hoe speelt de bakker daarop in. Naarmate bedrijven groter worden en meer filialen hebben, wordt het nog belangrijker te blijven focussen op het aansturen van het team en winkel(s) al heeft het door de waan van alle dag misschien niet alle prioriteit.

Deelname aan barometer is gratis

De Beko OmzetBarometer is een initiatief van Beko Advies. Meedoen is gratis. De Beko OmzetBarometer is op elke locatie toepasbaar en eenvoudig in gebruik.

Reageer op dit artikel