nieuws

Van Vessem is Duurzaamste Bedrijf van Nederland

Nieuws 998

Bakkerij van Vessem uit Haarlem is uitgeroepen tot het Duurzaamste Bedrijf van Nederland in 2018. Eigenaar Jos Huijbregts is erg trots op deze onderscheiding. Eerder dit jaar won Van Vessem voor duurzaamheid al de Groene Mug Bokaal.

Van Vessem is Duurzaamste Bedrijf van Nederland
Jos Huijbregts, eigenaar van Bakkerij van Vessem, neemt de trofee in ontvangst. Foto: gemeente Haarlem

‘Wij mogen een jaar de titel Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2018 gebruiken’, zegt Jos Huijbregts  van Bakkerij van Vessem over de titel Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2018. De eigenaar hoorde het nieuws terwijl hij nog maar koud terug was van zijn inspiratiereis met Global Bakers naar Iran. ‘Uiteraard zijn wij hier heel erg trots op’, aldus Huijbregts.

Duurzaamste van Nederland

De duurzame bakker sleepte de award, georganiseerd door Stichting Nederland CO₂ Neutraal, donderdag 7 juni in de wacht. Eerder dit jaar won Van Vessem al de Groene Mug Bokaal van de gemeente Haarlem. De gemeente is al even trots als Huijbregts zelf op het feit dat het binnen de gemeente- en nu ook landsgrenzen het duurzaamste bedrijf van Nederland herbergt.

Volgens de deskundige jury houdt Van Vessem bij alle keuzes rekening met mens en milieu. Een van de ontwikkelingen waarmee Huijbregts al enige tijd actief is, is het verzamelen van oud brood dat wordt vergist tot groen gas. ‘Naast het duurzame productieproces geeft de bakkerij ook rondleidingen en organiseert kinderactiviteiten om anderen te inspireren en kennis te delen. Eerder dit jaar won Van Vessem al de Groene Mug Bokaal’, aldus de jury.

Huijbregts voelt zich verantwoordelijk voor volgende generaties

De bakkerij van Van Vessem in Haarlem.

Wethouder duurzaamheid van de gemeente Haarlem, Cora-Yfke Sikkema vult aan: ‘Bewust omgaan met voeding helpt het klimaat. Bakker Jos Huijbregts voelt zich verantwoordelijk voor de volgende generaties. Die moeten ook op een gezonde manier brood kunnen eten in een fijne omgeving. Voedsel veroorzaakt veel CO2-uitstoot bij de teelt en het vervoer. De bakker gebruikt alleen pure ingrediënten, het liefst zoveel mogelijk uit de streek. Van Vessem is een inspirerend voorbeeld voor zowel bewoners, kinderen en andere bedrijven.’

De zoektocht

Twee maanden geleden startte de zoektocht naar het ‘Duurzaamste bedrijf van Nederland’. Stichting Nederland CO Neutraal heeft als doel om mensen en bedrijven te inspireren en plezier te laten beleven met het maken van duurzame keuzes. Op de website van de zoektocht konden bedrijven worden genomineerd. In totaal werden er meer dan 3500 unieke stemmen uitgebracht. De winnaar is gekozen door een vakjury.

Reageer op dit artikel