nieuws

Omnom brengt zwarte chocolade op de markt

Nieuws

Omnom brengt zwarte chocolade op de markt

De IJslandse ambachtelijke chocolademaker Omnom brengt zwarte chocolade op de markt. De chocolade met actieve koolstof is vooralsnog alleen in reepvorm online te bestellen.

De zwarte chocolade van Omnom in de vorm van een reep heet Black ’n Burnt Barley. Bijzonder aan deze variant de van ambachtelijke producent uit Reykjavik is dat er actieve koolstof – norit dus eigenlijk – is toegevoegd, wat de chocolade zwart kleurt.

Nog maar recentelijk deed roze chocolade haar intrede op de markt, ook voor het verwerkende ambacht. Chocolatiers die iets zien in de zwarte variant, zullen vooralsnog hun eigen creativiteit moeten gebruiken. De nieuwe soort bevat naast eetbare houtskool cacaoboter, suikerriet en melkpoeder, gebrande gerstemout en lavazout.

Overigens hebben de makers en resellers van Omnom hun eigen gedachten over roze chocolade, filosofisch ook.

Van boon tot reep met brandsmaak

De makers Paul en Emma van Omnom fabriceren de chocola van boon tot reep. Zij voelen zich aangetrokken tot ‘de echte en complexe smaken van natuurlijke chocolade’, laten ze in een persbericht weten. Het gaat volgens de ondernemers niet alleen om het snoepen maar juist om het proeven. De gebrande mout in de reep is volgens de makers een knipoog naar de hippe craftbiertjes. Volgens Omnom doet de smaak denken aan koffie vanwege de brandsmaak.

Tijdelijk uitverkocht

Volgens de webwinkel Chocoladeverkopers.nl die de chocolade voorlopig als enige mag verkopen in Nederland is de belangstelling van de chocofans voor het product groot. Op de site staat te lezen dat een reep van 60 gram €8,50 kost. Op dit moment is de eerste lading al uitverkocht. Het is wel mogelijk een reservering te plaatsen, meldt het AD.

Over Omnom

Omnom is een kleine, ambachtelijke chocolademaker gevestigd in Reykjavík, IJsland. Het bedrijfje is in 2013 opgericht door Kjartan Gíslason en Óskar Þórðarson. Als chefkok was Kjartan  bekend met pure chocolade. Hij experimenteerde met smaken en texturen die konden worden bereikt in kleinschalige batches. Samen met jeugdvriend Óskar bracht hij de beste cacaobonen van over de hele wereld naar IJsland.

 

Omnom begon als een experiment, een uitdaging, om te zien of de vrienden ook echt chocolade konden begrijpen en konden maken. Al vroeg in hun experimenten kregen ze positieve feedback van hun proeverijen van boon tot reep chocolade. In korte tijd richtten ze een klein productie-lab op in een omgebouwd benzinestation in Reykjavík. ‘Omnom’s missie is om de best mogelijke chocolade te maken met ingrediënten van de hoogste kwaliteit’, zo melden de ondernemers.

 

Reageer op dit artikel