nieuws

Leden MPG onder de indruk van Duitse kleinbroodcultuur

Nieuws 350

De leden van de Marketing Product Groepen (MPG) van Beko Advies zijn onder de indruk van het feit dat het in Duitsland vooral draait om (belegd) kleinbrood. Dat blijkt nadat zij woensdag Bäckerei Hoenen in het Duitse Tönisberg en de Markthalle in Krefeld bezochten.

Leden MPG onder de indruk van Duitse kleinbroodcultuur

In Duitsland draait het vooral om kleinbrood. Grootbrood en busbrood is daar een veel kleiner product dan in Nederland, zo werd de leden van MPG duidelijk. Dan gaat het zowel om belegd als onbelegd kleinbrood. In de Markthalle in Krefeld, een concept van Duitse supermarktketen Real worden de broodjes bijvoorbeeld voor 10 cent verkocht. Daar worden ze ingezet als trekpleister. De klant mag er maximaal 30 meenemen om wederverkoop tegen te gaan.

Bäckerei Hoenen

Voor Bäckerei Hoenen in het Duitse Tönisberg is kleinbrood ook een belangrijk onderdeel van de product. Ook belegde broodjes zijn een groot product zijn voor Duitse bakkers. Voor Hoenen was dit 20 jaar geleden 2 procent van de omzet, nu is dat 20 procent. De leden van de Marketing Product Groepen (MPG) Noord en Midden/Zuid waren vooral zeer onder de indruk van de omvang van bakkerij Hoenen, terwijl die voor Duitse begrippen een middelgrote bakkerij is. De bakkerij telt 39 winkels, waarvan 19 met een café. Er werken 500 mensen.

Cultuur verschilt

De MPG-leden merken ook op dat de bakkerijcultuur in Duitsland zo enorm verschilt van Nederland. Zo doet Hoenen heel veel met Fladenbrot: een soort Turks brood dat wordt gemaakt van tarwe, zout en olie. Het wordt belegd met tal van producten: ham, spinazie, courgette, ananas. De gewone belegde broodjes worden in de winkels met café belegd, het Fladenbrot in de bakkerij. Daarvoor heeft Hoenen een aparte afdeling ingericht. Alles wordt vandaag gemaakt voor verkoop de dag erna.

Duik ook in het ochtendprogramma

Duik ook in het ochtendprogramma

Lees binnenkort het hele verslag over MPG on Tour 2018 in Bakkerswereld

Foto's

Reageer op dit artikel