nieuws

Koekje met spilanthol kweekt begrip voor smaakbeleving kankerpatiënt

Nieuws 945

Koekje met spilanthol kweekt begrip voor smaakbeleving kankerpatiënt
Robert Greene Foto: fb

Robert Greene, voorzitter van de Stichting Hunger and Thirst, heeft een koekje ontwikkeld die gezonde mensen de smaakverstoring van mensen met kanker laat ervaren.

Greene maakte het koekje om mensen bewust te maken van de smaak die een kankerpatiënt ervaart. De patiënt voelt zich niet alleen onbegrepen als het gaat om smaakbeleving, maar er heerst ook ondervoeding onder deze mensen als gevolg van die verstoorde smaak.

Aan de NOS vertelt Greene: ‘Dit kan de patiënt meer rust geven tijdens het eten. Ik stond er nooit bij stil hoe erg het eigenlijk is. De helft van de patiënten is ondervoed. We weten dat de vieze smaak van eten hier een belangrijke rol in speelt. En daar moeten we bij stilstaan.’

Onderzoek Wageningen UR

Uit onderzoek van de Wageningen University van februari dit jaar blijkt dat de smaakverstoring bij kankerpatiënten niet alleen effect heeft op de algehele voedingstoestand van de patiënt, maar ook op de behandeling en op het herstelvermogen. Stichting Hunger and Thirst wil blijven investeren in kennisontwikkeling op dit vlak en het vinden van oplossingen voor dit probleem.

Voordat bij Greene zelf darmkanker werd geconstateerd, was hij verpleger op de oncologieafdeling. Hij weet uit ervaring dat er onbegrip is in de omgeving van kankerpatiënten. Volgens hem krijgt gemiddeld 75 procent van de kankerpatiënten last van smaakverstoring als bijwerking van de medicijnen. Volgens Greene kunnen mensen door de ATE-koekjes (Awareness Through Experience) nu echt de smaakverstoring van kankerpatiënten ervaren. Dit kan de patiënt meer rust geven tijdens het eten.

Koekje met spilanthol

Het koekje bevat boter, bloem, suiker, eieren, wat zout en het stofje spilanthol. ‘Door de verhoudingen van de ingrediënten smaakt het koekje naar metaal’, zegt Greene. De ATE-koekjes veroorzaken een tinteling in de mond door het stofje spilanthol. Dat zorgt voor een droge, metaalachtige nasmaak. ‘Ik probeer mensen duidelijk te maken dat de smaak die je proeft door kankerpatiënten als duizend keer erger wordt ervaren’, zegt Greene.

Christian Boomker, de kok die driekwart jaar aan het ATE-koekje heeft gewerkt, is er volgens Greene in één keer in geslaagd de smaak van kankerpatiënten na te bootsen.

Greene deelt op dit moment de koekjes niet zomaar aan iedereen uit, omdat het een relatief ‘duur’ koekje is. ‘Ik hoop de koekjes in de toekomst tijdens presentaties en workshop aan te kunnen bieden.’ Momenteel is hij op zoek naar een investeerder.

 

Reageer op dit artikel