nieuws

Jorink en Nijkamp winnen Desem Awards

Nieuws

Jorink en Nijkamp winnen Desem Awards
De winnaars van de Desem Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Foto: Echte Bakkersgilde

Nijkamp, De Echte Bakker met winkels in Holten en Zutphen heeft de Desem Award gewonnen in de categorie ongevuld desembrood. In de categorie gevuld desembrood ging de Award naar Jorink, De Echte Bakker uit Raalte.

Martin Nijkamp deed voor het eerst mee aan de competitie van het Echte Bakkersgilde, terwijl Patrick Jorink de opgaande lijn van de afgelopen jaren knap wist door te zetten naar goud.

De kwaliteit van de inzendingen was beter dan eerdere jaren. ‘Een bewijs dat de Echte Bakkers leergierig en kwaliteitsbewust zijn en beter worden in het bakken van desembrood,’ zegt Marco van Scheijndel, technisch adviseur van GildePartner en desemspecialist Puratos.

Davo Stadsbrouwerij en Brouwerij Maximus

De strijd om de Desem Awards werd dit jaar gestreden bij Davo Stadsbrouwerij in Deventer en Brouwerij Maximus in de Meern. Niet geheel toevallig omdat brood en bier een gemeenschappelijke deler hebben, namelijk fermentatie. Een Brood & Bier-sessie, verzorgd door GildePartner Puratos, maakte deel uit van het programma.

De keuring werd uitgevoerd door Boulanger en lid van het Nederlands BoulangerieTeam, Gerard Vreugdenhil en door Marco van Scheijndel.

Andere prijwinnaars

De tweede prijs ging in beide categorieën naar Boenders, De Echte Bakker uit Eibergen. Eigenaar Gerwin Starink had broodbakker Marcel Leferink en zijn collega Wouter afgevaardigd die bij de eerste deelname meteen heel goed scoorden.

De derde prijs in de categorie ongevuld is voor René Vermeij uit Kampen die ieder jaar van zich laat spreken in de top van deze Award.

In de categorie gevuld desembrood is het brons voor Bergerslag, De Echte Bakker uit Staphorst die hiermee voor het tweede jaar op rij in de top meedoet.

Goed niveau van inzendingen

De keurmeesters spreken van een goed niveau van de inzendingen. Vreugdenhil: ‘We zien steeds meer desembroden die een lang rijsproces in de koeling hebben gehad. Daaruit spreekt de durf van de bakkers om het proces te vertragen. Zo ontstaat meer smaak en wordt de structuur wat grover.’ Marco geeft een algemene tip mee aan de deelnemers: ‘Durf te bakken, desembrood bevat meer water en daardoor kan het langer gebakken worden.’

Reageer op dit artikel