nieuws

Bakkers gaan meer betalen voor energieverbruik

Nieuws 403

De energierekening van ondernemers gaat per 1 juli verder omhoog. Onderzoek van energievergelijker Minder.nl toont aan dat de variabele gas- en stroomprijzen bij Eneco en Nuon – de twee grootste zakelijke energieleveranciers van Nederland – vanaf die datum stijgen. Voor bakkers kan dit honderden euro’s per jaar schelen. Ondernemers die klant zijn bij Essent gaan niet meer betalen.

Bakkers gaan meer betalen voor energieverbruik

Een bakkerij met een variabel energiecontract en een jaarverbruik van 50.000 kWh stroom en 8.000 m3 gas betaalt bij Eneco straks ruim 460 euro per jaar meer. Bij Nuon komt de stijging uit op ruim 220 euro.

Ook voor ondernemers die minder energie verbruiken, gaan de kosten omhoog. Een ondernemer die per jaar bijvoorbeeld 6.500 kWh stroom en 2.000 m3 gas nodig heeft, betaalt bij Eneco straks 80 euro per jaar extra. Bij Nuon komen de kosten 35 euro hoger uit.

Begin dit jaar ging de gemiddelde energierekening ook al omhoog. Toen stegen alle kostenposten van de zakelijke energierekening: de energiebelastingen, netbeheer-kosten en leveringskosten.

Meerdere oorzaken

De kostenstijging per 1 juli komt niet uit de lucht vallen. Vanwege de stijging van de energietarieven op de groothandelsmarkten voor energie (ICE Endex en APX) in de afgelopen maanden lag een verdere stijging in lijn der verwachting.

De opgaande tendens komt onder meer doordat Trump uit het Iran-akkoord stapte, wat de olieprijs en daarmee ook de stroomprijs opdreef. Daarnaast is er een grotere kolenvraag vanuit China en moeten energieleveranciers meer betalen om CO2 te mogen uitstoten. De gasprijs steeg onder meer door de grote vraag naar gas tijdens de strenge winter van het afgelopen jaar.

Indekken tegen prijsstijgingen

Volgens Rob Leek, eigenaar van Minder.nl, laten de energietarieven over de afgelopen twee jaar in zijn algemeenheid een stijgende lijn zien. ‘Niemand weet precies wat de energiemarkt gaat doen, maar met een zakelijk contract met vaste, scherpe actietarieven kun je je als ondernemer indekken tegen prijsstijgingen.’

Reageer op dit artikel