nieuws

1,4 miljoen subsidie voor Food Innovation Academy

Nieuws 2091

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ruim 1,4 miljoen euro toegekend aan de Food Innovation Academy in Vlaardingen. Royal Steensma is mede-initiatiefnemer voor deze hybride leer- en ontmoetingsplek voor studenten voedingsmiddelentechnologie, foodprofessionals en consumenten.

1,4 miljoen subsidie voor Food Innovation Academy
Het pand waar de FIA wordt ondergebracht. Beeld: Royal Steensma

De subsidie van 1,4 miljoen euro voor het Kennis- en Innovatiecentrum Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen komt uit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) mbo, zo heeft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, bekendgemaakt.

FIA is een bijzondere samenwerking van bedrijven uit de levensmiddelenindustrie, het onderwijs en de overheid met een komend jaar te ontwikkelen state-of-the-art meetingpoint. Royal Steensma, producent van bakkerijgrondstoffen, is mede-initiatiefnemer en gastheer van deze unieke ontmoetingsplek voor food.

Praktijkomgeving

Het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is een investering van bedrijfsleven, onderwijs en overheid en wordt toegekend aan samenwerkingsverbanden tussen mbo-scholen en bedrijven. Doel van het RIF is mbo-studenten beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt door hen al tijdens hun studie te laten werken in een praktijkomgeving met de modernste technieken en -methoden.

Hybride onderwijs

Studenten en werkenden worden in een hybride omgeving (onderwijs, onderzoek en bedrijven gecombineerd) dusdanig opgeleid dat zij aan de levensmiddelenindustrie een innovatieve bijdrage kunnen leveren. Al vanaf 2014 zijn de mbo-opleidingen gestart. Met aanvullende funding van de gemeente Vlaardingen van 1,8 miljoen euro, heeft Royal Steensma eind vorig jaar een pand aan de Industrieweg in Vlaardingen kunnen kopen. Dit gebouw wordt momenteel verbouwd tot het state-of-the-art-meetingpoint. Het is het innovatielab waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen investeren, innoveren, creëren en inspireren.

Optimaal gekwalificeerd

Door deze intensieve samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kunnen er op korte termijn afgestudeerde jonge mensen aan de slag, die optimaal gekwalificeerd zijn voor de arbeidsmarkt en daarmee de betrokken bedrijven de gelegenheid bieden ook in de toekomst hun positie verder te versterken. Het plan is dat het 4-etage tellende meetingpoint begin volgend jaar de deuren opent.

Over de deelnemende partners

De Food Innovation Academy is het Kennis- en Innovatiecentrum van de levensmiddelenindustrie in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). De partners zijn Avandis, Cérélia, Coolfresh, Eurocaps, Farm Frites, FNLI, Friesland Campina, Giraffe Coffee, De Graafstroom, Groen Agro Control, Inholland Delft, De Koning Vlees, Lentiz onderwijsgroep, Meneba, Menken Orlando, Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, Olympic Food Group, Royal Steensma, SGS, Solina, Swartberg, Techniek College Rotterdam, Tuinderij Vers, Unilever, Verstegen Spices & Sauces, gemeente Vlaardingen en Wellantcollege. Deze kring groeit en zal in de toekomst nog omvangrijker worden. De partijen van Food Innovation Academy brengen een cofinanciering in, van 3,1 miljoen euro.

 

 

Reageer op dit artikel