nieuws

Netwerk GEP ondersteunt voedingsmiddelenindustrie Euregio

Nieuws

Netwerk GEP ondersteunt voedingsmiddelenindustrie Euregio

Netwerk GEP helpt kleine en middelgrote bedrijven in de Duits-Nederlandse grensstreek (ruwweg van Noordoost-Overijssel tot en met de Achterhoek) hun productieprocessen te optimaliseren en tegelijkertijd een grensoverschrijdend netwerk op te bouwen.

Het Nederlands-Duitse Netwerk GEP heeft de scope van zijn dienstverlening uitgebreid. Naast de hout-, metaal- en kunststofindustrie kunnen nu ook bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie hun voordeel doen met expertise en ondersteuning vanuit dit Euregionale project.

De afkorting GEP staat voor Grenzeloos Efficiënt Produceren en dat is precies waar dit project zich op richt. Netwerk GEP is een samenwerkingsverband van drie projectpartners: technisch opleider STODT Toekomstechniek in Hengelo, Handwerkskammer Münster en Landkreis Grafschaft Bentheim.

Specifieke uitdagingen voedingsmiddelenindustrie

Het is geen toeval dat de voedingsmiddelenindustrie sinds 1 januari 2018 aan de doelgroep van Netwerk GEP is toegevoegd. Er zijn in de Euregio relatief veel MKB-bedrijven actief in deze sector en zij kampen allemaal met een toenemend aantal specifieke uitdagingen. Zo worden de hygiënevoorschriften alsmaar strenger en hecht de consument steeds meer waarde aan een verantwoorde omgang met dieren en voedingsmiddelen. Ook zijn er continu nieuwe technologische ontwikkelingen waarmee bedrijven hun concurrentiepositie kunnen versterken.

Lean & Green-check

Om bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld bakkerijen, slagerijen en bierbrouwerijen gericht te ondersteunen, biedt Netwerk GEP een concreet instrument in de vorm van een Lean & Green-check. Deze check wordt uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige en resulteert in een rapport met aanbevelingen. Vervolgens kan desgewenst een implementatieproject worden ingezet waarin de aanbevelingen in de praktijk worden gebracht. De kosten van de Lean & Green-check bedragen €4.000. De helft van dat bedrag wordt vergoed vanuit het project; het deelnemende bedrijf betaalt dus €2.000. Een eventueel implementatietraject wordt op maat samengesteld en kent derhalve geen standaardtarief. Wel geldt ook hier dat de helft van de kosten vanuit Netwerk GEP worden vergoed.

Hans Ferhmann, Managing Director bij Repak in Emmen, over de Lean & Green-check van Netwerk GEP: ‘De Lean & Green-check heeft ons heel veel gebracht. Door de check hebben we een verdiepingsslag kunnen maken.’

Over Netwerk GEP

Het project Netwerk GEP wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland gecofinancierd met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), van het ministerie van Economische Zaken Noordrijn-Westfalen, de Nedersaksische Staatskanzlei en de provincies Gelderland en Overijssel.

Over STODT Toekomsttechniek

STODT legt de focus op de ontwikkeling en optimale inzet van medewerkers, organisatie en moderne productietechnologie. In de trainingen ligt het zwaartepunt op de praktijk, deskundige begeleiding, een up-to-date lesprogramma en een modern CNC-machinepark. Als zelfstandig kenniscentrum en praktijkopleider helpt STODT bedrijven in de maakindustrie hun engineering- en productieprocessen te verbeteren en zo een blijvend hoger rendement te behalen.

Reageer op dit artikel