nieuws

Hidde de Brabander en Daan Hesseling nieuwe Meesters

Nieuws 4307

Nederland heeft twee nieuwe meesters: patissier Hidde de Brabander en boulanger Daan Hesseling. Na drie dagen zwoegen op het examen en na een jaar van voorbereidingen werden zij woensdagavond 30 mei geïnaugureerd als Meester Patissier en Meester Boulanger. De twee overige kandidaten, boulanger Herald Vugs en patissier Chris Stienstra haalden het felbegeerde meesterschap niet. 

Hidde de Brabander en Daan Hesseling nieuwe Meesters
Nederland is twee meesters rijker: Daan Hesseling (links) en Hidde de Brabander. Foto: Peter van der Wal

De spanning was om te snijden en de hitte haast ondraaglijk, maar de stemming zat er goed in tijdens de uitreiking van de Meestertitels boulanger en patissier in het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen. Voorafgaand aan de bekendmaking van de examenuitslag reikte bestuurslid Paul van Pelt van de Vereniging van Meesters twee Penningen van Verdienste uit.

De penningen werden uitgereikt aan Hans Som en Peter de Wit. Beide mannen hebben aan de wieg gestaan van respectievelijk het Nederlands BoulangerieTeam  en het Nederlands Patisserie Team en hebben beiden heel veel jonge mensen weten te enthousiasmeren voor het vak. Ook weten ze ondernemers naar een hoger plan te tillen. Voor al hun verdiensten in de afgelopen jaren en hun nooit aflatende inzet werden beide heren vanavond beloond met de speciale penning.

Jonge talenten naar de wereldtop gebracht

Uit het boulangerie- en patisserieteam zijn ook de meesterproef voor Patisserie en Boulangerie voortgekomen. Een groot aantal – vooral jonge – vakmensen uit de brood- en banketbakkerij zijn door de coaching van zowel De Wit als Som bij internationale vakwedstrijden naar de wereldtop gebracht.

Het draait allemaal om het excellent beheersen van het bakkersvak. Na maanden van intensief voorbereiden, was het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen de afgelopen drie dagen het toneel van de praktijkexamens. Deze praktijkdagen waren de afsluiting van een intensief traject dat bijna een jaar geleden begon. In de voorgaande periode werden de portfolio’s en schriftelijke uitwerkingen van de praktijkopdracht al beoordeeld door een theorie-examencommissie. In totaal hebben zes kandidaten deelgenomen aan het theorie-examen boulangerie en twee kandidaten aan het patisserie-examen.

Voorbereiding heel intensief

Alle kandidaten hebben een intensief voorbereidingstraject achter de rug dat in juli 2017 is gestart. In de eerste fase is gekeken of de kandidaten voldoen aan de criteria tien jaar aantoonbare werkervaring als boulanger of patissier, werkzaam in de ‘praktijk’ en persoonlijke ontwikkeling. Aansluitend kregen de kandidaten de opdracht een stuk te schrijven met daarin hun visie op boulangerie of patisserie en een beschrijving van de examenproducten. Dit stuk is gepresenteerd aan een theoriecommissie die heeft bepaald welke kandidaten doorgaan naar de praktijkexamens.

De praktijkexamens zijn verdeeld over drie dagen: één dag voorbereiden en twee examendagen. De deelnemers maken een showstuk, mysterybox-opdracht en een aantal verplichte en vrije keuzeproducten. Alle eindproducten worden aan het einde van de tweede examendag gepresenteerd. Hierbij moet ook de visie op het boulangerie- en patisserievak duidelijk naar voren komen.

Van Masters naar Meester

Daan Hesseling,  in het dagelijks leven werkzaam bij Bakkerij van Bentum in Lobith, presenteerde zijn showtafel onder de titel Van Masters naar Meester. Hij werd in 2014 tweede op de wereldkampioenschappen in Parijs. Nu deed hij een gooi naar het meesterschap en in zijn presentatie was een tijdlijn van hoogtepunten te zien uit zijn eigen leven de afgelopen vier jaren.

Donker en Duister

Hidde de Brabander, eigenaar van Dreams of Magnolia in ‘s-Gravenzande, koos voor zijn duistere en donkere kanten en gaf uiting aan zijn gevoelens door een oude chocoladefabriek uit te beelden, waar ook zijn kleurrijke kant zeker te zien was. Alle zeven kleuren van kleurenspectrum plus zwart en wit zaten in zijn creaties verweven. ‘Het was bijzonder om dit examen af te leggen in hetzelfde lokaal als waar ik 20 jaar geleden mijn banketbakkersexamen deed. Ik bakte soezen met soezenmix’, grapte de kersverse Meester patissier.

De kandidaten Herald Vugs, werkzaam bij Sonneveld Group B.V. in Papendrecht, en Chris Stienstra, mede-eigenaar Patisserie Christiaan in Velp en Arnhem, wisten het examen helaas niet te halen. Dat was bijzonder sneu voor beide vakmannen en uiteraard ook voor alle familie en vrienden die ook in spanning op de uitslag zaten te wachten.

We hebben getraind voor wat we waard waren en we hebben gejankt en gelachen

Vugs sprak desondanks de zaal nog wel toe en bedankte iedereen voor de steun en de samenwerking. ‘We hebben getraind voor wat we waard waren en we hebben gejankt en gelachen. Het is jammer, maar het was het waard.’

Vereniging de Meesters

De nieuwe Meesters treden toe tot de Vereniging de Meesters. Deze bestaat uit de Meesters Boulanger Robèrt van Beckhoven, Peter Bienefelt, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Mark Plaating, Wietse Schiere en de Meesters Patissier Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen. De vereniging heeft als doel excellent vakmanschap van boulangers en patissiers te herkennen, onderhouden en bewaken om daarmee het imago van het vak te stimuleren.

Kijk hier naar het live-verslag

Kijk hier naar het live-verslag

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel