nieuws

De Bisschopsmolen presenteert EigenWeiz-bier

Nieuws 2006

Met trots presenteert Bakkerij De Bisschopsmolen EigenWeiz, het eerste 100 procent circulaire bier van Limburg. EigenWeiz is in co-creatie ontstaan met GrainLabs, De Bisschopsmolen en de Gulpener Bierbrouwerij en gebotteld in flessen van 0,75l (beperkte oplage).

De Bisschopsmolen presenteert EigenWeiz-bier
Foto: De Bisschopsmolen

Sinds jaar en dag werken De Bisschopsmolen en de Gulpener Bierbrouwerij samen. Beide bedrijven omarmen lokaal ondernemerschap en kiezen bewust voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord. Daarnaast vinden beiden elkaar in het ambacht. Ambachten die veel overeenkomsten met elkaar vertonen. Bakker en bouwer gebruiken bijna dezelfde grondstoffen. Om bier te maken gebruikt een bierbrouwer water, graan, gist en hop. Een bakker gebruikt water, graan, gist (of desem) en zout.

Omdat het bakken van brood en het brouwen van bier zo nauw met elkaar zijn verbonden, verwerkt De Bisschopsmolen al jaren de bierbostel van Gulpener in het vezelrijke Desem Gerst Speltbrood. Zo wordt een restproduct opnieuw tot een hoogwaardig product verwerkt. Frank van Eerd van De Bisschopsmolen: ‘Dit sluit haarfijn aan op de ambitie van GrainLabs en De Bisschopsmolen om te werken aan een duurzame, circulaire economie.’

Van brood bier maken

De Bisschopsmolen heeft al eerder bewezen van bier brood te kunnen maken. Maar bakker Frank van Eerd vroeg zich af of het ook mogelijk was om van brood bier te maken. Want ondanks het streven van De Bisschopsmolen om zo min mogelijk brood te verspillen, blijft er aan het eind van de dag soms nog brood over. Het verwerken van dit brood tot een nieuw product biedt een mooie uitkomst om verspilling te voorkomen.

Testbrouwsel

Vanuit deze visie gaan bakker en brouwer aan de slag. Na lang testen en experimenteren ontstaat in het najaar van 2017 een eerste testbrouwsel, genaamd ’Het verboden brood’, een dunkelweizen met een wat ziltige smaak, passend bij het koele, grauwe winterweer. Daarmee zijn GrainLabs en De Bisschopsmolen er in een geslaagd een innovatieve, smaakvolle oplossing te ontwikkelen voor het hergebruik van restproducten.

Een eigenwijs bier

Frank van Eerd: ‘Onze gasten reageerden erg positief op dit circulaire bier en dus besloten we al snel over te gaan tot een nieuw brouwsel, passend bij het naderende warme seizoen.’ Het nieuwe licht weizen krijgt heel toepasselijk de naam EigenWeiz. EigenWeiz duidt enerzijds dat er gewerkt is met een eigen variant op tarwe. In het brouwen van EigenWeiz is namelijk onder meer spelt, een oervariant van tarwe, gebruikt.

Karaktertrek

Bovendien is eigenwijsheid volgens De Bisschopsmolen ‘een veelvoorkomende karaktertrek onder bakkers. En dat is al helemaal het geval bij de bakkers van De Bisschopsmolen.’ Frank van Eerd: ‘Zij gaan graag tegen de stroom in door te experimenteren, uitzonderlijke samenwerkingen aan te gaan en daarmee buiten de gebaande bakkerskaders te treden. Dit maakt het werk leerzaam en uitdagend en resulteert bovendien in unieke projecten en producten. En laat de Gulpener Bierbrouwerij nu nét zo eigenwijs zijn als wijzelf!’

EigenWeiz is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel van de Bisschopsmolen. EigenWeiz is gebotteld in flessen van 0,75l en verkrijgbaar voor €9,95.

Kenniscentrum

GrainLabs is een kenniscentrum waar onder anderen wetenschappers, zorgprofessionals, sportdeskundigen en andere enthousiastelingen kennis delen en samenwerken om granen op een optimale manier te laten floreren in het voedingspatroon.

Reageer op dit artikel