nieuws

College Brouns over gezondheidseffect tarwe staat op papier

Nieuws

College Brouns over gezondheidseffect tarwe staat op papier

Het openbaar college over ‘Well on wheat’, dat Fred Brouns onlangs uitsprak voor Universiteit van Nederland, is in uitgebreidere versie uitgeschreven onder de titel ‘Zorgen over onze gezondheid, granen en ons dagelijks brood’. De tekstis inmiddels vertaald naar het Frans, Engels, Duits en Spaans.

‘De een heeft een glutenallergie, de ander eet al helemaal geen brood meer en weer iemand anders wil alleen nog maar ‘oergranen’. Hoe moeten we deze voedselhypes vanuit de wetenschap bekijken en wat staat ons nog te wachten?’

Zo begint de inleidende tekst van het openbaar college Well on wheat, van Fred Brouns van Maastricht University. Hij gaf het college op 5 maart 2018.

Er is veel belangstelling voor de lezing. ‘Naar aanleiding van mijn college  zijn  wij straks allemaal allergisch voor brood?, en de vele positieve reacties daarop hebben we voor de graanverwerkende sector een uitgebreide integrale tekst van dit college gemaakt en vertaald. De tekst zal international worden aangeboden voor publicatie en gebruik en is gratis te downloaden.

Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Wetenschappelijke wereld roept op meer volkoren te eten

Angstcultuur rondom eten

Fred Brouns, emeritus hoogleraar gezonde voeding aan de Universiteit Maastricht, is initiatiefnemer van een internationaal onderzoeksproject naar de effecten van gluten en tarwe op gevoeligheid en intolerantie. ‘Er is een angstcultuur rondom eten aan het ontstaan’, zegt Brouns in de Volkskrant. ‘Daarom gaan wij het hele proces, van het telen van tarwe tot en met het bakken van het brood, onderzoeken.’

Geregeld legt Brouns – ook op bijeenkomsten voor de bakkerij – uit dat slechts een tot anderhalf procent van de bevolking de darmziekte coeliakie ontwikkelt, een ernstige vorm van glutenintolerantie. En slechts een kwart procent van de bevolking heeft een tarweallergie, maar mensen roepen geregeld dat ze die hebben.

UM, WUR en NBC

Daarover moet meer duidelijkheid komen, vinden de onderzoekers. Behalve de Universiteit Maastricht, die het onderzoek leidt, doen onder meer de Universiteit van Wageningen(WUR) en het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) mee. Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van verschillende soorten tarwe en wijze van deegbereiding zo uitgebreid onder de loep worden genomen.

Reageer op dit artikel