nieuws

Bisschopsmolen ontwikkelt circulair biertje EigenWeiz

Nieuws 1537

Bisschopsmolen ontwikkelt circulair biertje EigenWeiz
Het bier is na afloop van de ledenvergadering van de NBOV gepresenteerd door Frank van Eerd. Foto’s: Anne Mieke Ravenshorst

EigenWeiz is het eerste 100% circulaire bier van Limburg. Het is in co-creatie ontstaan met GrainLabs, de Bisschopsmolen en de Gulpener Bierbrouwerij. Het biertje is in beperkte oplage gebotteld in flessen van 0,75l en dient als voorbeeld voor duurzaam ondernemerschap en samenwerking tussen bakker en brouwer.

EigenWeiz is een uitvloeisel van een al jarenlange samenwerking tussen bakkerij de Bisschopsmolen en Gulpener Bierbrouwerij samen. Beide omarmen lokaal ondernemerschap en kiezen bewust voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord: circulaire economie. Daarnaast vinden de bedrijven elkaar in het ambacht, dat veel overeenkomsten vertoont. Bakker en bouwer gebruiken bijna dezelfde grondstoffen. Om bier te maken gebruikt een bierbrouwer water, graan, gist en hop. Een bakker gebruikt water, graan, gist (of desem) en zout.

Omdat het bakken van brood en het brouwen van bier zo nauw met elkaar zijn verbonden, verwerkt de Bisschopsmolen al jaren de bierbostel van Gulpener in het vezelrijke Desem Gerst Speltbrood. Zo wordt een restproduct opnieuw tot een hoogwaardig product verwerkt. Eigen Frank van Eerd van de Bisschopsmolen: ‘Dit sluit haarfijn aan op de ambitie van GrainLabs en de Bisschopsmolen om te werken aan een duurzame, circulaire economie.’

Van brood bier maken

Frank van Eerd

De Bisschopsmolen heeft al eerder bewezen van bier brood te kunnen maken. Maar bakker Frank van Eerd vroeg zich af of het ook mogelijk was om van brood bier te maken. Want ondanks het streven van de Bisschopsmolen om zo min mogelijk brood te verspillen, blijft er aan het eind van de dag soms nog brood over. Het verwerken van dit brood tot een nieuw product biedt een mooie uitkomst om verspilling te voorkomen.

Vanuit deze visie zijn bakker en brouwer aan de slag gegaan. Na lang testen en experimenteren ontstond in het najaar van 2017 een eerste testbrouwsel, genaamd ‘Het verboden brood’, een dunkelweizen met een wat ziltige smaak, passend bij het koele, grauwe winterweer. Daarmee zijn GrainLabs en de Bisschopsmolen erin geslaagd een innovatieve, smaakvolle oplossing te vinden voor het hergebruik van restproducten.

Eigenwijs bier van een eigenwijze bakker

Frank van Eerd: ‘Onze gasten reageerden erg positief op dit circulaire bier en dus besloten we al snel over te gaan tot een nieuw brouwsel, passend bij het naderende warme seizoen.’ Het nieuwe licht weizen draagt heel toepasselijk de naam EigenWeiz. Eigenweiz duidt enerzijds dat er gewerkt is met een eigen variant op tarwe. In het brouwen van EigenWeiz is namelijk onder meer spelt, een oervariant van tarwe, gebruikt.

Bovendien is eigenwijsheid een veelvoorkomende karaktertrek onder bakkers. En dat is al helemaal het geval bij de bakkers van de Bisschopsmolen. Frank: ‘Zij gaan graag tegen de stroom in door te experimenteren, uitzonderlijke samenwerkingen aan te gaan en daarmee buiten de gebaande bakkerskaders te treden. Dit maakt het werk leerzaam en uitdagend en resulteert bovendien in unieke projecten en producten. En laat de Gulpener Bierbrouwerij nu nét zo eigenwijs zijn als wijzelf!’

EigenWeiz is vanaf nu verkrijgbaar in de winkel van de Bisschopsmolen. EigenWeiz is gebotteld in flessen van 0,75l, verkrijgbaar voor €9,95.

Over GrainLabs

GrainLabs is een kenniscentrum waar onder anderen wetenschappers, zorgprofessionals, sportdeskundigen en andere enthousiastelingen kennis delen en samenwerken om granen op een optimale manier te laten floreren in ons voedingspatroon. Voeding is namelijk het belangrijkste element om ons lichaam beter te laten presteren. Dit is van groot belang voor topsporters, maar ook voor mensen zoals jij en ik die graag zo lang mogelijk gezond willen blijven.

Reageer op dit artikel