nieuws

IBA 2018 biedt voor ieder wat wils

Nieuws 4985

De IBA, de meest toonaangevende vakbeurs voor de bakkerij, wordt dit jaar gehouden van 15 tot en met 20 september in Messe München. IBA 2018 biedt voor ieder wat wils en is daarom interessant voor zowel de grote als de kleine ondernemer.

IBA 2018 biedt voor ieder wat wils

Een keer in de drie jaar verandert het enorme beurscomplex in de zuid-Duitse stad München in de grootste bakkerij van de wereld. Tijdens deze internationale, toonaangevende vakbeurs is het hart van de (banket)bakkersmarkt te zien.

En er is voor ieder wat wils, zegt Andreas Ritter, pr-manager van de IBA. Meer dan 1200 exposanten laten verdeeld over maar liefst twaalf beurshallen de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van zowel de ambachtelijke als de industriële (banket)bakkerij. Ook is er veel te ontdekken op het gebied van out-of-home en convience. Inmiddels hebben een kleine tachtig Nederlandse bedrijven zich als standhouder op de beurs gemeld.

Ruim 1200 standhouders geven acte de présence tijdens IBA 2018. Foto: GHM

IBA TO GO! nieuw initiatief

‘IBA TO GO! is een nieuw initiatief, waar alle aandacht uitgaat naar de jongste trends op het gebied van gemaksvoeding’, zegt Ritter. ‘Ook nieuw dit jaar is het IBA Forum, een sprekerscorner (gesprekken worden vertaald naar het Engels-red.) waar alle dagen verschillende lezingen worden gehouden. Hoofdonderwerpen zijn snacks to go, verpakkingen en digitalisering. Deze thema’s komen overal op de beurs terug. We laten alles zien waar bakkers mee te maken krijgen, van kneedmachine tot webshop. Daarom hebben we geen vast thema, maar meerdere onderwerpen die we belichten.’

Net als tijdens de laatste editie in 2015 is er speciale aandacht voor snacks en koffie die dit keer samen worden gepresenteerd en verpakkingen. Ook gezondheidstrends komen aan bod. ‘Patissier en oud-wereldkampioen Bernd Siefert demonstreert bijvoorbeeld een veganistische versie van de beroemde Scharzwalderkirsch. Siefert zelf is heel tevreden over het resultaat, al vond hij zelf wel dat hij er wat veel alcohol aan toe had gevoegd’, lacht de pr-manager hartelijk.

Hans Heiloo en Michel Schröder verdedigen Nederlandse eer

Michel Schröder.             Foto: Provoductions

Vast onderdeel van de beurs is de IBA-UIBC-cup, een wedstrijd voor bakkers en banketbakkers. In 2015 wisten Tim Boers en Kris Huysman van het Nederlands BoulangerieTeam nog hoge ogen te gooien. Zij werden tweede. Het thema was circus. Ook dit jaar doet Nederland weer een gooi naar de IBA Cup. Michel Schröder en Hans Heiloo verdedigen de eer. Beide heren worden getraind door Hans Som.

De lat voor de wedstrijden ligt erg hoog. In korte tijd moeten de deelnemers live voor het publiek iets moois creëren. De titel winnen is een enorme eer. Ook voor het publiek is het zeker de moeite waard om de deelnemers aan het werk te zien. ‘Bezoekers krijgen vaak nieuwe ideeën en veel inspiratie’, weet Ritter.

Goede voorbereiding geen overbodige luxe

Het is belangrijk om een bezoek aan de IBA vooraf goed te plannen, zegt Ritter. ‘De beurs is enorm en als je je niet hebt georiënteerd, kan het nogal overweldigend zijn. Of je mist belangrijke informatie. Nieuw dit jaar is de IBA Marktplaats. Hier kunnen bezoekers vooraf online hun route uitstippelen’, legt Andreas Ritter uit. Alle standhouders op de beurs kunnen hun relevante informatie delen via de link marktplatz.iba.de/en. Behalve informatie kunnen ze er ook foto’s en filmpjes op laten draaien, zodat de bezoekers alvast in de stemming kunnen komen en een goede routeplanning kunnen maken. Op de uitgebreide site van IBA (https://www.iba.de/en) is alle informatie over de beurs te vinden.

Openingstijden, verblijf en vervoer

IBA 2018 is van zaterdag 15 tot en met woensdag 19 september geopend van 9.30 tot 18.00 uur. Donderdag 20 september sluit de beurs een uurtje eerder en zijn de deuren open van 9.30 tot 17.00 uur. Er zijn verschillende mogelijkheden om naar de beurs te gaan. Vliegen naar München gaat het snelst. Vanaf het vliegveld rijden gratis shuttlebussen naar het beursterrein. Vanaf de beurs is het centrum van de stad binnen 25 minuten te bereiken met metrolijn U2. Ook met de auto is München goed bereikbaar. Er zijn diverse parkeerterreinen. Zitten deze vol dan moet wel een stukje worden gelopen. Accommodaties zijn te vinden op de site van de beurs: iba.de/en/visitor-centre/aufenhalt/. Hier staat een overzicht van hotels in en in de buurt van de stad.

>> LEES OOK: Zilver voor BoulangerieTeam tijdens IBA 2015

 

Foto's

Reageer op dit artikel