nieuws

Van Meijel wint Zeeuwse Bolustrofee voor vijfde keer op rij

Nieuws

Van Meijel wint Zeeuwse Bolustrofee voor vijfde keer op rij
Winnaars van de Zeeuwse Bolustrofee, met winnaar Joop van Meijel 3e van links en tv-presentatrice Anita Witzier rechts. Foto: NBOV

De jaarlijkse strijd om de beste Zeeuwse bolus is voor het vijfde jaar op rij gewonnen door Echte Bakker Van Meijel uit Clinge. De wedstrijd vond 3 april plaats in Rilland. Tv-presentatrice Anita Witzier reikte de prijzen uit.

Meester Boulanger Mark Plaating, voorzitter van de vakjury van de Zeeuwse Bolustrofee, geeft aan dat het niveau van de inzendingen steeds hoger komt te liggen. De top van de inzendingen ligt heel dicht bij elkaar. Jaarlijks leren de deelnemers bij. Aanblik en smaak blijken niet altijd met elkaar in overeenstemming.

De gelukkige winnaar Joop van Meijel gaf aan dat ‘gewoon steeds hetzelfde doen’ zijn winnende product een constante kwaliteit geeft.

Jurering door vakgenoten en consumenten

22 Zeeuwse ambachtelijke bakkers namen dit jaar deel aan de boluswedstrijd. Zowel een vakjury als een consumentenjury, geselecteerd via de Provinciale Zeeuwse Courant, boog zich over de inzendingen. Beide uitslagen telden voor 50 procent mee. De vakjury keek onder meer naar volume, bakaard, korstkwaliteit, verdeling van de suiker, het model en de structuur van de bolus. De consumentenjury oordeelde met name over vorm, uiterlijk, smaak en malsheid. De gewijzigde aanpak weerhield Van Meijel niet van de winst. Vanaf de tweede plaats was de ranglijst wel verrassender dan in voorgaande jaren, waarbij in twee rondes (onaangekondigd en tijdens de wedstrijddag) werd gekeurd door een vakjury.

De einduitslag

  1. Echte Bakker Van Meijel, Clinge
  2. Bakkerij Everaers, Renesse
  3. Bakkerij Risseeuw, Zaamslag
  4. Bakkerij Bouman, Oosterland
  5. Bakkerij Schrieks, Vlissingen

Wedstrijd bakkerijleerlingen

De wedstrijd om de Bolustrofee voor bakkersleerlingen van Scalda in Middelburg werd gewonnen door Robin de Munck. Tweede werd Jurrian Anthonise, op de derde plaats eindigde Reinier Smalheer. Vierde werd Kim Kesteloo en vijfde Wouter Duvekot.

 

Lees ook: Van Meijel bakt beste Zeeuwse bolus 2014

Zeelandtrofee 2017 in handen Bakkerij Filius

Echte Bakker Van Meijel voor derde jaar op rij beste bolusbakker

 

Foto's

Reageer op dit artikel