nieuws

TOP bv ondersteunt bij vervanging suiker

Nieuws 2281

Suikers hebben een functie in producten, maar door groeiende maatschappelijke druk is er een roep om minder suiker. TOP bv uit Wageningen draagt een aantal oplossingen aan om de vermindering mogelijk te maken

TOP bv ondersteunt bij vervanging suiker
Laboratoriumtests die het effect van een lager suikergehalte uitwijzen.

TOP bv heeft met uitgebreid onderzoek slimme, gezonde en smakelijke formuleringen gevonden waarmee suiker volledig vervangen kan worden, terwijl de microbiologische veiligheid en de smaak van het product behouden blijven. Uit vele tests blijkt dat de formuleringen voor vrijwel alle suikerhoudende producten geschikt is, zo laat het bedrijf weten.

Suiker ligt maatschappelijk onder vuur. Begin deze maand startte het Diabetes Fonds de Suiker Terugroepactie, waarin consumenten een product met onnodig veel suikers kunnen ‘terugroepen’ om zo een signaal af te geven aan de voedingsindustrie. Al langere tijd wijst Foodwatch op producten met ‘onnodige’ toevoeging van suikers, en in verschillende landen wordt de industrie met een suikertaks gedwongen tot maatregelen.

Aanpassingsvermogen

Door deze groeiende druk vanuit maatschappelijke organisaties en door veranderend consumentengedrag staan de (verborgen) suikergehaltes in producten ter discussie. Voedselproducenten proberen de aanwezige suikers in producten te verminderen, maar dat vraagt om aanpassingsvermogen. Zomaar de suiker uit een product halen zorgt ervoor dat het product niet meer lekker is of zelfs onveilig kan worden.

Suiker heeft namelijk in veel producten een belangrijke functie. Het kan zure smaakjes maskeren of het volume verhogen, maar kan ook de wateractiviteit verlagen om de voedselveiligheid van het product te vergroten (bacteriën gedijen niet of minder goed in – bijvoorbeeld met suiker – gebonden water).

Bruikbaar alternatief

Een bruikbaar alternatief voor de industrie was tot voor kort niet beschikbaar, maar Top bv claimt inmiddels daarvoor een oplossing beschikbaar te hebben. Die wordt in maatwerk per klant bekeken en berekend; hoe het proces exact werkt wil het bedrijf in deze fase nog niet benoemen. Het gaat om suikervervanging die de smaak bij het weglaten van suiker compenseert, maar ook de functies van suiker overneemt door ‘slim gebruik van ingrediënten’, aldus Nick van Lanen, food technologist bij Top bv.

Lees ook: Consumentenbond bepleit stoplichtsysteem

Het zoete gevaar

Reageer op dit artikel