nieuws

Proof Bakery verwacht 200 nieuwe bakkerijen in 10 jaar tijd

Nieuws 2455

De komende 10 jaar komen er tenminste 200 nieuwe bakkerswinkels bij in Nederland. Dat verwacht Vicky Littlejohn van Proof Bakery in Amersfoort, zo zei ze gisteren bij de presentatie van de eerste ploeg ondernemers i.o. die in mei beginnen bij Proof Bakery.

Proof Bakery verwacht 200 nieuwe bakkerijen in 10 jaar tijd
Geert, Joan en Iris leggen uit waarom ze een bakkerij willen beginnen.

Littlejohn gaf uitleg over Proof Bakery na afloop van de NBOV-ledenvergadering in Vianen. De bakkerij heeft haar eerste team ondernemers in opleiding (i.o.) compleet. Het zijn carrièreswitchers die bakker zijn en nu ook ondernemer willen worden.

Open in mei 2018

Proof Bakery, wat een combinatie is van een Bakery Café en een ondernemersopleiding in de Amersfoortse groeiwijk Vathorst, gaat in mei open. De bakkerij gaat draaien met een beperkt assortiment van circa 25 producten, wat volgens Littlejohn ook de kracht is van de 30 nieuwe bakkerijen die de afgelopen jaren op deze manier zijn gestart door nieuwe bakkers die veelal hun opleiding volgden aan het Bakery Institute. ‘En over 10 jaar zijn het er 200, let op mijn woorden’, aldus Littlejohn, die aan die missie graag haar bijdrage levert, zo liet ze weten.

Carrièreswitchers geven uitleg

Vier van de vijf kandidaten die er een ondernemersopleiding gaan volgen, waren in Vianen aanwezig om uit te leggen waarom ze kozen voor een carrièreswitch en de 9-weekse boulangerie-en/of patisserie-opleiding aan het BI in Zaandam. Om vervolgens tot de slotsom te komen dat ze een eigen bedrijf willen beginnen. ‘Maar dat is best eng, hoe pak je dat aan’, legden ze uit. En: ‘Toen Proof Bakery voorbij kwam, was de keus gauw gemaakt.’

Geert Meeuwesen bijvoorbeeld komt uit de elektronicasector en heeft zich na een ontslagronde in zijn bedrijf, laten uitfaseren.  ‘De huidige wereld is snel, digitaal, minder verbindend. Ik wilde uit die anonimiteit komen.’ Hij volgde eerst de patisserie- en vervolgens de boulangerie-opleiding aan het BI. ‘In de boulangerie is een wereld voor me opengegaan. Toen ik de opleiding had afgerond, wist ik al: ik wil voor mezelf beginnen. Maar de investering en het vinden van een locatie is best pittig. En toen kwam Vicky. Dit is een ideale manier om veilig ondernemer te worden.’

Van gehandicaptenverzorger tot projectmanager

Joan Kluinhaar was gehandicaptenverzorger. Na eveneens een reorganisatie koos ook zij voor een switch: patisserie. En nu voor de ondernemersopleiding in de veilige omgeving van Proof Bakery. ‘De patisserie was m’n beste keus ooit, maar hoe begin je een bedrijf?’

Iris van Nieuwenhuijzen volgde een opleiding aan de horecavakschool, maar twijfelde of daar haar hart wel lag. Na een opleiding aan het BI vertrok naar Australië om daar goed over na te denken. ‘En toen kwam Proof Bakery voorbij’, aldus Iris.

De vierde kandidaat is 20 jaar projectmanager geweest. Met een hectisch bestaan en een jong gezin thuis, besloot ook hij zich om te scholen. ‘Ik heb besloten radicaal te stoppen met wat ik deed om te zien wat ik met het tweede deel van mijn werkende leven wil gaan doen. Ik hoop dat bij  Proof Bakery te ontdekken.’

Littlejohn wil streefbedrag nog halen

Voor de financiering is inmiddels 255.000 euro binnengehaald, wat in principe voldoende is om te beginnen, maar Littlejohn wil graag het streefbedrag van 3 ton halen. ‘ Dus als u nog wilt investeren dan kan dat’, meldde de aanjager van het project enthousiast.

Reageer op dit artikel