nieuws

Grote opkomst op eerste alumni-dag Bakery Institute

Nieuws 1442

Bakery Institute organiseerde donderdag 12 april haar allereerste alumni-dag in de Chocoladefabriek in Zaandam. Alle oud-studenten van het 9-weekse programma waren uitgenodigd. In 6,5 jaar tijd heeft Bakery Institute 167 studenten opgeleid en er is nog steeds veel contact met hen. Een onderzoek liet zien dat zij behoefte hadden aan inspiratie, ontmoeting en bijscholing. Zo’n honderd oud-studenten woonden de alumni-dag bij.

Grote opkomst op eerste alumni-dag Bakery Institute
Foto's: Bakery Institute

Het eerste onderdeel van het programma was een Collegetour waarin er zes praktijkvragen centraal stonden:

  • Waar loop je tegenaan bij het overnemen van het bedrijf van je ouders?
  • Wat komt er kijken bij de dagelijkse productie in een brood- en banketbakkerij?
  • Hoe kun je jezelf als nieuw, startend bedrijf profileren?
  • Hoe is het om te werken in een bakkerij met mensen met een beperking?
  • Hoe houd je je calculaties zoals kostprijs en marges op orde?
  • Hoe kun je laagdrempelig een bakkerij starten voor de buurt en zo local hero worden?

Telkens werd er één van de studenten uitgenodigd op de bank om zijn of haar ervaringen te delen. Verderop in de Verkadefabriek vonden ondertussen de jaarlijkse vergaderingen plaats van Bakery Society en de founders van Bakery Institute.

Xavier Guillard verzorgde een demonstratie Patisserie.

Demonstraties

De tweede helft van de middag stond in het teken van productinspiratie, met een demonstratie Viennoiserie en Boulangerie door MOF Ludovic Richard en demonstratie Patisserie door Xavier Guillard. Met grote tv-schermen werden de Franse chefs op de vingers gekeken en een bijbehorend receptenboekje maakte het de bakkers mogelijk om de producten in hun eigen bedrijf op te nemen. De middag werd afgesloten met de uitreiking van het nieuwe theorieboek en een borrel. Directeur Tamara Hoogerwaard: ‘Volgend jaar weer? Ja, net als de studenten kijken wij terug op een fantastische middag. Wij namen het initiatief, maar je begrijpt, nu zijn onze studenten aan zet. Zij kennen immers hun eigen leerwens het beste. Wij stellen onze locatie beschikbaar en zijn benieuwd wat ze met elkaar bedenken.’

Carrièreswitchers

Bakery Institute blijft zich richten op het opleiden van carrièreswitchers. Steeds meer kinderen van bakkers weten de weg naar Zaandam te vinden. Ook voor de Tweede Kamer blijft het succes van de particuliere bakkerijschool niet onopgemerkt. Bakery Institute heeft meerdere afspraken met politici Dennis Wiersma (VVD) en Pieter Heerma (CDA). De Zaanse best practice wakkert in politiek Den Haag de discussie aan over werkgelegenheid, duurzame inzetbaarheid en vakmanschap.

Lees ook: Nieuwe lichting ‘bakkerszonen’ behaalt diploma Bakery Institute

Foto's

Reageer op dit artikel