nieuws

Consument schat suikerconsumptie fout in

Nieuws

Consument schat suikerconsumptie fout in
De voorspellingen zijn dat de suikerdiscussie heftiger wordt dan de zoutdiscussie.

Nederlanders hebben geen idee hoeveel suiker ze dagelijks eten. Waar mensen denken gemiddeld tien suikerklontjes per dag binnen te krijgen, zijn dit er in werkelijkheid dertig.

Dat blijkt uit onderzoek van het Diabetes Fonds onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder, waarover dagblad De Telegraaf schrijft. Nederlanders schatten ook de eigen suikerconsumptie standaard lager in dan het gemiddelde in Nederland. De uitkomsten van de studie zijn voor het Diabetes Fonds ‘alarmerend’, maar begrijpelijk. Directeur Hanneke Dessing van de organisatie: ‘Er zitten onnodige suikers in producten waarvan men het niet zou verwachten. Zoals in ontbijtgranen, zuiveldranken, sauzen, dressings en tussendoortjes. Het is dus niet gek dat consumenten denken dat ze drie keer minder suiker binnenkrijgen.’

Nederlanders voor suikerreductie

Nederlanders zouden volgens het fonds wel grote voorstanders zijn van suikerreductie. Zo’n 86 procent van de ondervraagde consumenten is van mening dat fabrikanten minder suiker zouden moeten toevoegen aan hun producten. ‘Het is de hoogste tijd dat de industrie nu gehoor geeft aan deze wens. Op de achtergrond beweegt een aantal bedrijven langzaam de goede kant op, door minder suikers aan producten toe te voegen. Maar het gaat nog lang niet snel en effectief genoeg om de suikerinname terug te dringen’, aldus Dessing.

‘Terugroepactie’ suikerrijke producten

Vandaag begint het Diabetes Fonds een nationale actie onder de naam Ontmasker de Suikers om consumenten bewuster te maken van van de hoeveelheid suiker in producten. Hierin worden consumenten opgeroepen tot een virtuele recall van producten. Nederland telt op dit moment al 1,1 miljoen mensen met diabetes type 2, een aantal dat wekelijks met ruim duizend mensen groeit.

Lees ook: Diabetes fonds start offensief tegen suiker

Reageer op dit artikel