nieuws

Chocolatemakers bouwt duurzaam zicht-atelier

Nieuws 1237

Chocolatemakers bouwt duurzaam zicht-atelier

Chocolatemakers bouwt een duurzame zicht-chocoladefabriek in Amsterdam. Het atelier moet begin 2019 klaar zijn. Een transparant zonnedak voorziet volledig in de energiebehoefte.

De opening van de duurzame zicht-chocoladefabriek van Chocolatemakers staat gepland voor maart 2019. Vanaf de start in 2011 willen de eigenaren Rodney Nikkels en Enver Loke laten zien hoe chocolade gemaakt wordt. ‘En dan niet het massaproduct uit megafabrieken, maar het ambachtelijke proces waar het draait om kwaliteit in plaats van efficiency. Daar waar de boon, haar herkomst en haar fantastische smaken, centraal staat.’ Nikkels en Loke zien hiermee een lang gekoesterde droom in vervulling gaan.

Transparante productie

De Chocolatemakers willen laten zien dat de gehele cacaoketen, van boer tot consument, transparant, eerlijk en duurzaam kan zijn. ‘Dat betekent dat we op alle fronten innoveren. Hierbij gaan we dus veel verder dan fair trade of bio alleen; milieuvriendelijk vervoer en natuurbescherming horen daar ook bij. Wij geloven in een holistische aanpak. In 2014 zijn wij al uitgeroepen tot meest duurzame MKB’er van Amsterdam. Dat vullen we nu verder in door te laten zien dat je verder moet innoveren als we de gehele cacaoketen willen verduurzamen.’

Off the grid-fabriek

Het is dus tijd voor de volgende stap: een volledig ‘off the grid-fabriek’. Het dak is volledig gemaakt van transparante zonnepanelen en voorziet in de totale elektrische behoefte. ‘We gebruiken zoveel mogelijk circulair bouwmateriaal. De volgende stap is dat we ook het branden van de bonen duurzaam willen gaan doen. Maar eerst maar eens dit gebouw realiseren.’
De keuze voor Amsterdam is een logische, omdat het de thuisbasis is van Chocolatemakers en daar de grootse cacaohaven van de wereld is. In samenwerking met het Havenbedrijf Amsterdam heeft Chocolatemakers naar een geschikte locatie gekeken waar het vrachtzeilschip de Tres Hombres direct kan aanleggen. De keuze viel op de Radarweg, tien minuten lopen vanaf station Sloterdijk met een mooie kade. ‘Met het zeilschip en onze eigen stroomvoorziening kunnen we volledig op kracht van de natuur chocolade maken, is dat niet fantastisch?’

Reageer op dit artikel